2021-09-28 137 瀏覽
🕰🎞📠時興vintage又點止著衫, 一直聽講Oldish 風評頗佳,內外兼備,終於可以體驗下佢復古嘅裝修,英倫風嘅食物~聞名不如見面,果然好食又好影,Instagram-able又budget-friendly🤤cp值爆燈呀🌟🌟🌟Black Truffle Egg Benedict🍳作為一個松露控我覺得可以再多啲再香啲🤭不過瑕不掩瑜,水波蛋嘅嫩同牛油果嘅滑,好突顯到煙三文魚嘅香濃,配埋brown bread 嘅口感簡直絕配🍞份量比想像中大!其實我同朋友兩個女仔食呢份都已經五成飽😵‍💫事關佢唔止擺心機喺Egg Benedict呢個主角度,sides嘅salad and chips 都好足料🍟油醋酸味適中,值得一提嘅係佢一上枱真係熱辣辣香噴噴!應該係即炸㗎❤️‍🔥Tom Yum Spaghetti🍝 我同朋友都係重口味人士,逢辣必點,有冬蔭功意粉當然不容錯過~雖然冬蔭功嘅pasta或者risotto 宜家喺市面上都越來越普及,但好食嘅就真係唔常見🤔食完oldish 嘅冬蔭功意粉就發現原來秘訣係在於要夠creamy,佢就100%做到喇😋好神奇地奶香味濃,口感順滑而唔黏口,仲要同時都夠辣,但又
🕰🎞📠

Black Truffle Egg Benedict🍳

Tom Yum Spaghetti🍝
我同朋友都係重口味人士,逢辣必點,有冬蔭功意粉當然不容錯過~雖然冬蔭功嘅pasta或者risotto 宜家喺市面上都越來越普及,但好食嘅就真係唔常見🤔食完oldish 嘅冬蔭功意粉就發現原來秘訣係在於要夠creamy,佢就100%做到喇😋好神奇地奶香味濃,口感順滑而唔黏口,仲要同時都夠辣,但又唔會麻🌶坊間嘅冬蔭功意粉通常都只係味道稍微沾邊而毫不神似,令人失望,呢碟就一致經過我同朋友兩個辣妹嘅認證喇💯

Oldish Chicken Wings🐓
食完個冬蔭功意粉開咗個胃就嗌多咗份小食,睇餐牌唔留意,但原來呢份雞翼都係微辣㗎,我同朋友嘅口水即係飛流直下三千尺🤤一碟共五隻雞翼,我好欣賞佢一碟小食都有唔少沙律,食翻啲菜好似健康啲咁🤣同埋有啲沙律清新啲都可以同佢嘅醬汁平衡一下🥗雖然佢嘅香辣主要係源自於濃厚嘅醬汁緊密咁包裹著每一隻雞翼😍但食得出佢本身都有落唔少香料腌肉入味,俾足心機~另外雞翼唔會太細隻,而係好有份量啖啖肉值得一讚🍖

Oldish Tiramisu🍩
睇佢個樣咁有特色就知,呢度嘅tiramisu 絕對係招牌菜~唔好以為中間無啦啦開個窿係喺度扮冬甩,其實係用嚟倒double expresso 㗎☕️表面滿滿嘅可可粉足料到好似放題咁,第一啖食噣親我🥴提醒大家一定一定要記得閉氣食😂不過食多兩啖就理解到佢用心之處喇,真係好濃好濃可可味!🍫中間嘅餅一開始雪得有啲太硬,不過慢慢咗吸收expresso之後就每一啖都享受到唔同嘅口感喇~香濃嘅咖啡配上順滑嘅芝士仲有鬆脆嘅手指餅乾,唔同嘅軟硬度係唔同嘅幸福🤎
傳聞tiramisu 係一位妻子為咗即將上戰場的丈夫做嘅,係一份充滿愛心的甜品,象徵咗「帶我走」,食完呢份甜品我就想打包一份帶走多啲喇🥺
Black  Truffle  Egg  Benedict  &  Tom  Yum  Spaghetti
Oldish    Chicken  Wings
Oldish  Tiramisu
Oldish    Chicken  Wings
Oldish  Tiramisu
  • Oldish Tiramisu
  • Thai Tom Yum Sauce Spaghetti