2024-01-10 454 瀏覽
嚟到卓記,我就隨意咁揀咗幾樣心水好嘢。首先,件蘿蔔糕勁抵食,啖啖蘿蔔香,外皮脆卜卜,入口即溶,咸香得嚟又唔膩口。跟住試咗生滾粥,嘩!我話你知,粥底滑溜溜又香濃,每啖都有豐富嘅料,特別係個皮蛋瘦肉粥,啖啖瘦肉,啖啖皮蛋,好滿足。食完咸嘢之後,轉個口味挑戰咸煎餅,外皮香脆,入面又軟綿,食落簡直係甜絲絲、心花怒放!而家講到塊腸粉炸兩,實情話你知,真係滑唔溜手,一啖咬落去腸粉Q彈得嚟,炸兩口感更係酥香四溢,我差啲收唔埋口水!最後,個炒麵做到好層次,夠香夠爽口,想不到平凡嘅早餐都可以做到呢舊水準!坦白講,食喺卓記,就係回味無窮,啖啖都係童年嘅記憶。哇,真真實實,西環隱世滋味,不得不試!👍🍜💖