2020-01-31
初七人日同男朋友屋企人黎到翠園食晚餐,叫左好多野食。首先會送上前菜,以酸菜,黑木耳,花生為主,偏鹹。跟住係我最期待既海蝦大良炒鮮奶,結果令我好失望。炒鮮奶好粉好杰,完全唔嫩滑,冇奶味,唔好食。南乳炆粗齋有粉絲,白菜仔,豆,黑木耳,茄子,菇,硬豆卜等,都多料但偏鹹。蟹肉鳳尾蝦多士唔夠脆,少少粉,唔係好食既蝦多士。羊城伴五秀有蓮藕,馬蹄,紅蘿蔔,西芹同菇,都係偏鹹。鐵板叉燒雖然幾油,但尚算好食,肥瘦適中。金菇瑤柱扒豆苗唔錯,只係芡汁偏鹹。清炒桂魚絲既西蘭花幾爽脆,桂魚絲冇骨,幾好食。重頭戲脆皮糯米豬,我食左四件,好滯,但估唔到糯米同乳豬都幾夾,唔錯。最後仲有我鍾意紅豆沙作為甜品。提一提一定要洗乾淨碗碟,筷子同杯,因為目測都幾污糟。
首先會送上前菜,以酸菜,黑木耳,花生為主,偏鹹。 跟住係我最期待既海蝦大良炒鮮奶,結果令我好失望。炒鮮奶好粉好杰,完全唔嫩滑,冇奶味,唔好食。 南乳炆粗齋有粉絲,白菜仔,豆,黑木耳,茄子,菇,硬豆卜等,都多料但偏鹹。 蟹肉鳳尾蝦多士唔夠脆,少少粉,唔係好食既蝦多士。 羊城伴五秀有蓮藕,馬蹄,紅蘿蔔,西芹同菇,都係偏鹹。 鐵板叉燒雖然幾油,但尚算好食,肥瘦適中。 金菇瑤柱扒豆苗唔錯,只係芡汁偏鹹。 清炒桂魚絲既西蘭花幾爽脆,桂魚絲冇骨,幾好食。 重頭戲脆皮糯米豬,我食左四件,好滯,但估唔到糯米同乳豬都幾夾,唔錯。 最後仲有我鍾意紅豆沙作為 甜品。 提一提一定要洗乾淨碗碟,筷子同杯,因為目測都幾污糟。