2018-12-25 120 瀏覽
對於高級日式料理,呢排真係燒著咗,不斷只想食日本野,對於日式料理的要求亦都愈黎愈高,今次朋友帶我黎呢間餐廳開餐。餐廳裝潢出面睇,便是高級居酒屋的模樣,然後就幻想自己好似日劇的主角般,經歷一天辛苦工作,找個地方和朋友談談天。餐廳環境優靜,裝修簡潔。南蠻炸雞 (85) - 炸雞juicy,雞肉嫩滑,沾上沙津醬食,另外仲有些沙律菜,食起黎唔會太油膩,三兩下功夫就清了。黑曹以薄切刺身 (144/半份) - 分別有黑曹以刺身簿切及厚切, 葉血引刺身, 金目鯛刺身, 先食白肉再食紅肉。黑曹以食落味道不重,但佢既爽脆令人幾impress, 點上醋及加些蔥花一齊食,令人想食再食。金目鯛質感同樣是爽脆的,但魚味更突出,肥美而不膩,難怪日本人咁鐘意。葉血引係秋冬時係最肥美的,屬於日本的深海魚,非常矜貴,睇落去係深紅色,油脂比例比拖羅少,食落去係清爽既感覺,有一種特有的甘甜芳香。火灸壽司 (298) (左口魚邊、深海池魚、三文魚、金目鯛、吞拿魚腩) - 和朋友share食,我自己一定會揀金目鯛,果種魚的甘香好distinguishable,係天堂級既享受。而池魚的魚味非常濃郁而有回甘,但唔會有腥味,聽聞這魚

火灸壽司 (298) (左口魚邊、深海池魚、三文魚、金目鯛、吞拿魚腩) - 和朋友share食,我自己一定會揀金目鯛,果種魚的甘香好distinguishable,係天堂級既享受。而池魚的魚味非常濃郁而有回甘,但唔會有腥味,聽聞這魚矜貴的地方是離水即死,嬌貴無比。另外,當然不少得三文魚,經火槍燒完後,魚的甘香更出,加上面頭有黑松露,一入口成口都係香氣及油香。

關東煮 (88) - 我自己都好鍾意食family mart既關東煮,而呢個湯幾甜,當然高級又好食好多。
2018-12-13