2022-05-02 598 瀏覽
可以好慚愧咁講原本今日唔係一心諗住黎呢一間餐廳,個個禮拜來來去去都係幫襯炳記,一個唔留神冇為意到今日公眾假期咁啱星期一炳記定期休息,諗住退而求其次去順興睇吓,點知都係冇開門😮‍💨唯有再退一步搵到呢一間!其實我之前都曾經有食過,我嘅印象中佢嘅豬扒飯都幾好味😋因為炳記已經根深蒂固喺我個心入面好多年,所以去大坑第一時間就諗起炳記,根本冇刻意去諗其他茶餐廳。其實呢度食物嘅質素都唔太差,亦都好有人情味,係少咗一份大排檔嘅感覺姐。其實我食嚟食去都係果幾樣,去得茶餐廳亦都預咗係食嗰幾樣,今日就叫左旦牛治烘底加熱奶茶。唔可以話好好味,不過即叫即整熱辣辣仲少地加咗洋蔥粒因為大坑都幾多外籍人士住,咁啱見到有個外籍人帶狗狗散完步經過買外賣,雖然落單姐姐聽唔明佢啲英文,不過坐喺度嘅食客包括我都唔介意幫手聽,可能係我多事左😅我覺得咁樣氣氛幾好啊☺️大坑確實係一個好溫暖嘅小社區,所以我成日都諗如果我有機會搬去住就好啦,又夠chill 又有態度.

我覺得咁樣氣氛幾好啊☺️

蛋牛治烘底熱奶茶