2023-05-29
講到東南亞美食,大多數香港人只會記得泰國菜、馬來西亞或者新加坡,但其實香港仲有印尼菜。其實認識印尼菜都係家人的原故,因為她的媽媽是印尼人,所以每次家中做節都會食到部份的印尼菜(當然不是印尼撈麵),但這幾年因為疫情的原因也少了家庭聚會,所以都食少了印尼菜。不過最近經過銅鑼灣無意間發現原來有間開咗好耐嘅印尼餐廳,人生第一次喺香港食印尼菜係要記錄一下。落到地庫嘅餐廳,餐廳嘅設計都幾有特色,而枱與枱之間都幾闊落。同朋友睇完餐牌商議後就揀咗幾款食物,包括釀牛肉豆腐串燒(雞、牛各6串)炒通菜Bakso Beranak 丸子包丸子麵蝦醬炒通菜很濃郁的蝦醬香味,食到停唔到口串燒 (雞、牛)一入口就有燒肉嘅香味,雞肉嫩滑;牛肉肉汁沒有因燒嘅過程而燒乾。釀牛肉豆腐嘅豆腐好嫩滑,味道幾特別。Bakso Beranak 丸子包丸子麵上嘅肉丸大過我拳頭,打開後入面亦有幾粒細嘅肉丸,而肉丸亦都好彈牙。如果鍾意食串燒嘅話,可以多一個選擇。
同朋友睇完餐牌商議後就揀咗幾款食物,包括
釀牛肉豆腐
串燒(雞、牛各6串)
炒通菜
Bakso Beranak 丸子包丸子麵
蝦醬炒通菜很濃郁的蝦醬香味,食到停唔到口
釀牛肉豆腐嘅豆腐好嫩滑,味道幾特別。
如果鍾意食串燒嘅話,可以多一個選擇。