又係同男朋友去食好野嘅日子, 之前行過見到旺角有一間烤魚成日都好多人, 一直想搵機會去試, 今次當然唔可以錯過啦。😌👍 之前訂左位同時間有D早, 去到門口就可以直接入去裡面坐, 入到去坐底睇下個餐牌, 有好多正野食, 一路想食嘅烤魚同串燒馬上吸引我的眼眸, 冷不提防男朋友的輕語突襲:"你唔係有少少喉嚨痛咩, 又烤魚又串燒好熱氣wo"😱😱 呢句話直擊我喉嚨, 喚起該處微微嘅灼熱感, 就係我食慾同喉嚨交戰嘅同時, 男朋友拍板決定嗌冇咁熱氣的酸菜魚同一D串燒比我過下口癮,我當然用下火嘅理由嗌左支啤酒啤啤佢啦。😋🍻 首先上菜嘅係我每次必點的燒韮菜,呢度嘅燒韮菜有佢嘅特式, 就係可以食好耐, 放佢進口的𓊬間, 就已經決定左牙齒同牙骹要同佢搏鬥的命運, 當你以為牙齒可以咬斷佢的時候, 想唔到係只是咬左佢萭千分身之一, 仲有大量韮菜等待挑戰, 最後我同男朋友都無奈放棄呢個挑戰, 不過幸運的是味道都算不錯, 係牙較酸軟的同時, 舌頭還可以享受佢嘅小確幸。雞泡魚乾同燒茄子味道不錯, 作為前菜既佢地令我澎湃洶湧的味覺增添多少的波瀾!😋😋 接住落黎係全晚最幸福的𓊬間, 係主菜上啦。整鍋到超大份的酸菜魚雖然唔

接住落黎係全晚最幸福的𓊬間, 係主菜上啦。整鍋到超大份的酸菜魚雖然唔係我本身想嗌的烤魚, 但係塞翁失馬, 焉知非福, 呢道酸菜魚超。級。好。味, 酸菜同魚的配合就好似係楊過同小龍女咁缺一不可, 魚肉嘅鮮, 滑, 軟同酸菜嘅香,酸,爽已經分唔到邊個係主角, 配合埋一齊就好似係君子劍同玉女劍一齊出招咁, 互相輔助,互補不足, 簡直係天衣無縫。軟滑嘅魚肉配上老壇酸菜的湯汁一齊放入口, 首先第一時間感覺到魚肉的鮮味綻放, 跟著黎的酸,辣將我本身以為無懈可擊的鮮推向另一層境界, 再來一口酸菜, 咬落去的爽同軟滑嘅魚肉型成強烈的對比, 咬落去爆發的更酸更辣好似想榨乾魚肉係口中最後餘音裊裊的鮮味, 不浪費一絲一毫。真係此菜只應天上有, 人間能得幾回聞。不知不覺, 頭先覺得好大鍋, 怕食唔晒的酸菜魚比我地一掃而空。推薦!👍👍👍👍👍

總括來說, 不在計劃之中的酸菜魚令人最難以忘懷, 期待下次再來食嘅烤魚。😋😋回味無窮推薦!👍👍👍👍👍