灣仔的確係美食寶藏。大街小巷好多隱世高級餐廳,最近新開左一間omakase, 叫鮨生賢。原來生&賢係老闆同老闆娘個名嘅其中一個字。所以依間餐廳係老闆夫婦嘅結晶品。老闆話餐廳入邊嘅一草一木都係佢自己一手包辦的。餐廳裝修簡約。又用左好多金色元素去襯托。場面冠冕堂皇得黎亦好乾淨。第一款菜係北海道真蠔一隻手掌咁大既生蠔,我一啖啪入口中,肥美多汁,加上自家製醬汁都掩蓋不了呢隻蠔既鮮味,仲要少少清甜食完生蠔後胃口大增。此時見師傳拎起魚火槍,不斷有魚香味攻擊我嘅味蕾。然後就係呢一碟喇!呢碟菜式係...師傳叫我地食左先開估. 一咬開,口感屬於半凝固狀態,好濃既魚油香爆入口中。奶奶地幾香口。原來依道係魚白,即係黑鯥魚既sperm. 係時令菜式黎嫁,平時想食都食唔到嫁,真係第一次試呀😙鮟鱇魚肝呢隻魚肝又係出邊非常之難食到嘅,口感好似鵝肝咁。口感比鵝肝平滑+硬靜少少,但係放入口咬一咬,都會帶比你一種入口即溶嘅感覺。香氣停留口腔至我食下一款菜式之前再者就是煮鮑魚,呢款鮑魚係凍食的。由於係過左冷河左嘅關係,肉質更為彈牙。平政平政望落好似油甘魚,但係其實係比油甘魚再高一個lv 既品種。其實仔細一望係會望得出輕微既
第一款菜係
平政
平政望落好似油甘魚,但係其實係比油甘魚再高一個lv 既品種。其實仔細一望係會望得出輕微既差別。平政比一般油甘魚更加雪白剔透。咬落魚油香味重。配合調左未嘅壽司飯,成個感覺好match !師傅提醒記住要一口食完呀,以達致最佳效果!
針魚
呢款壽司係屬於比較唔同嘅一個分類,首先望落去係半透明狀,鮨生賢內嘅燈光照落去會反光變成銀色既刺身。佢口感係比較實淨,味道甘甜
金目鯛
呢款係全日油分最高的魚,師傅會用火槍炙燒半分鐘,將金目鯛既魚油逼晒去刺身既表面。未放入口已經聞到強烈魚香,一咬開啲魚油係口腔爆發而且入口即溶。嘩,鐘意魚油香既我好滿足呀!
黑鯥(牛眼鯥)在口腔已經充滿魚油之際, 師傅安排魚味更濃嘅黑鯥魚壽司,味蕾既沖擊達至高峰。
呢款係我最喜愛嘅2款日本壽司,熟成拖羅+灸燒版本。師傅自己用獨門秘方將新鮮切開嘅拖羅醃制。魚油極香,而且成條拖羅每一部份都充滿了秘制醬汁魚油混合嘅鮮味香味,食完之後油香會在口腔回甘。非常享受