2011-01-05
已經好耐無黎過啦, 成日都好掛住, 但係一直都無行動直至今日。 奇怪嘅係有朋友知道我去Sabatini 食飯, 即刻同我講話唔好去呀, overprice呀! 咁我又即管試下係咪啦!去到雖然話係裝修左, 但係都係保留番之前果種典雅韻味, 我就係鍾意佢咁舊舊地。不過佢隊bank唱d歌又真係太懷舊, 同埋我最怕就係佢地走埋黎唱歌你聽, 我想靜靜地, 但係唔理佢地又好似好無禮貌。 不過, 其實佢地幾位都唱得幾好架, 後來有個waiter 仲high到一齊唱添, 佢都玩得好開心下! 哈哈! 除左唱歌, 佢仲不停咁同隔離枱班熟客講自己野, 都無乜serve 過我地同其他枱。其他嘅waiter 亦都唔太好, 一時唔知去晒邊, 一時又當睇唔到, 同埋佢地有幾個講野好快, 介紹似諗書咁。 依樣令我對佢地以往嘅形象無晒。食物方面, 我見出面嘅antipasto table 都唔錯, 但係我極想試下個cinta senese, (當然佢地有推介啦) 百幾蚊一片嘅prosciutto當然咸香十足, 但跟一般iberico 分別唔大, 有d 仲比佢香。不過片melon 係意大利貨, 超蜜味, 我當有1/4係
食物方面, 我見出面嘅antipasto table 都唔錯, 但係我極想試下個cinta senese, (當然佢地有推介啦) 百幾蚊一片嘅prosciutto當然咸香十足, 但跟一般iberico 分別唔大, 有d 仲比佢香。不過片melon 係意大利貨, 超蜜味, 我當有1/4係買melon! 另外一個antipasto 係burrata , 我對cheese 作salad 食法一向都無preference, 所以無乜驚喜, 仲要係無乜味嘅burrata, no comment!
主菜要左Aragosta risotto, lobster 夠juicy, 同埋d汁都非常好味, 而risotto 都有一貫水準, 但係唔可以話有驚喜, 真係harlan's 好食過佢喎! 朋友要咗豬, 粉紅色嘅肉色, 好靚, 但係我無試到。
Dessert 要左個意大利嘅三色雪糕同apple crumble, 又係, 無驚喜!
其實今餐唔係太差, 但係一定唔係好好味嘅一餐, 咁樣都算對sabatini死心。同埋我同意佢地係overprice, 因為食物質素應該係harlan's 同H one 都好d, 而佢地亦都無咁貴, 難怪sabatini 已經漸漸被人遺忘了!
呀~ 仲有, 我book位時佢同我講full 左, 要九點後先有, 或者六點半來, 八點交枱。 我就book 六點半啦! 但係到八點, 野食未黎晒之餘, 全晚其實都無full過。 算罷, 時光一去不復還!