2024-02-24 530 瀏覽
今日去尖沙咀剪頭髮,去之前上OpenRice睇吓附近有咩好食,見到呢間潮州麵店好有興趣,就決定去試。喺門口等位嘅時候見到餐牌,一個單餸麵已經加到$60,絕對唔平,但一場嚟到決定照入去試吓。一坐低望到餐牌$62?!咁都算,我坐低嗰陣大約12:15pm左右,好快就決定叫一碗紫菜墨丸米,個職員問我要炸定唔炸嗰隻,我話唔炸,佢話賣晒。但之後佢又改口話唔夠,同你加幾粒白色嘅落去囉。我話如果賣晒我叫其他嘢,佢問廚房,個師傅好大聲咁話有。我問佢咁炸嘅呢?佢好似唔肯俾我轉其他嘢咁係都話有。就係咁照落單。結果嚟咗碗全白色嘅墨丸米。我擰轉面問個職員一粒都冇呀?佢答我尋日犀利呀嘛!我:??佢話尋日犀利,賣晒!我嗰一刻又嬲又無奈。你賣晒唔係問題。問題係我問你係唔係賣晒,係我就轉其他嘢,你好肯定咁答我有!係咪覺得自己出名就可以咁樣對消費者?結果$62我食咗一碗平平無奇,得四粒墨丸嘅墨丸米。你可以話佢包一碟油菜或熱飲,但都絕對唔值呢個價。