星期6, 約9:30a.m去到西環明星海鮮酒家, 諗住新裝修, 就去試下, 一去到, 可能早市, 冇知知客企係門口接待, 咁就問門口服務檯的男西裝, 叫左佢好多次佢都唔理人, 淨係掛住同坐係服務檯既女侍應講野, 但好似教緊佢野, 咁唔緊要, 再同佢講, 我地有4個人. 佢就指住左手邊(望安住服務檯)到門, "入去啦", 咁我地就行入去啦, 但入左去, 唔見有檯, 之後同收銀處的女侍應講4位, 佢叫我地等陣, 咁我地就企係側邊等, 見佢埋緊單, 心諗好快有檯, 之後又有d人上到黎問佢拎位, 佢又係叫人等陣, 之後我地再問佢有位未, 佢叫我地企埋一邊等陣, 之後見有客走, 但佢比遲來既人先囉, 之後我地已經嬲嬲地, 再問佢要等幾耐, 佢又係一味叫我地等, 有檯又唔比我地, 比其他遲黎既人先, 跟住我地同佢理論:"我地到先, 有位就係咁比後面既人, 咁我地幾時先有檯, 定係要自己搵檯, 你都講聲丫", 點知佢就發晦氣話:"唔等咪唔好等囉, 自己搵位囉.", 之後問返經理先知, 成日企係收銀等同客埋單的女侍應, 叫"呀萍"(唔知係咪咁寫), 態度差到咁. 就算野食係點好食呀, 比我都唔想再幫襯呢間.
2010-05-29
早餐