Fennel係一間位於山林道嘅樓上泰式西餐廳~經過咗幾個月無晚市堂食同埋二人限聚,上個月尾終於可以約幾個朋友一齊食dinner,朋友就揀咗呢間餐廳~ 餐廳嘅裝修用咗唔少綠色同植物嘅元素,餐具同擺盤都睇得出花心思,而且枱同枱之間嘅空間好足夠,所以同班朋友嚟呢到食飯傾偈都唔錯~•🥢 Dinner Set $198呢個餐包咗1碗餐湯、1款小食、1個主菜同埋1杯飲品。📸 泰式椰子雞湯聞落同飲落都好重椰汁味,但又有啲啲冬蔭功嘅感覺,因為有少少酸味,同埋有啲草菇同番茄🤔 但都係幾好飲同開胃嘅~📸 脆炸一口雞配泰式辣汁 雞粒炸得好脆,入面好Juicy👍🏼📸 大蝦細冬陰功闊條麵 冬陰功味都幾香,原來用嚟煮意粉都幾正😛朋友話呢款應該係咁多款入面最辣,但我就覺得呢個意粉嘅辣我反而接受到🤣可能因為醬汁有落到忌廉,所以入口唔覺得好嗆好辣~ 大蝦都真係大隻嘅,肉質都算彈牙~📸 芒果冰沙 $58 ➡️ $29 (跟餐半價)芒果味唔算好濃,亦都溶得幾快,所以無乜沙冰嘅感覺🫢 就算跟餐加配都有啲貴🙈 但幾大杯同幾解渴😛•🥢 泰西小食拼盤 $138有6款小食:去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三

🥢 Dinner Set $198
呢個餐包咗1碗餐湯、1款小食、1個主菜同埋1杯飲品。
📸 泰式椰子雞湯
泰式椰子雞湯

📸 脆炸一口雞配泰式辣汁
雞粒炸得好脆,入面好Juicy👍🏼
脆炸一口雞配泰式辣汁

📸 大蝦細冬陰功闊條麵
大蝦細冬陰功闊條麵

📸 芒果冰沙 $58 ➡️ $29 (跟餐半價)
芒果冰沙

🥢 泰西小食拼盤 $138
有6款小食:去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三文魚卷春卷,而每款都有3-4件~整體都幾好食,有啲配搭都好創新,而炸嘢都幾出色😋
比較有趣嘅係個煙三文魚卷,佢用咗米紙嚟包,但個米紙好厚,有啲難咬😂
泰西小食拼盤

🥢黃咖喱軟殼蟹兩隻(跟酥餅兩件) $158
黃咖喱唔算好辣,但同時都唔夠香,椰汁味亦都唔算好重😬 軟殼蟹炸得幾好,蟹味好香,但兩隻嘅size偏細🫣 酥餅亦有輕輕煎過,配咖喱係無得輸😆 但整體質素普通~

🥢經典泰式奶茶 $48
呢個泰奶唔止淨係打卡-able,仲幾好飲😋 因為佢用咗茶味嘅波波冰,倒咗樽入面嘅泰式奶茶落去之後,啲冰會慢慢溶,但唔會變淡,甚至茶味會再濃啲,整體飲落變少甜咗,啱啱好👍🏼

🥢 馬拉盞炒通菜 $68
呢個炒通菜都幾辣幾嗆,但係無乜馬拉盞味,份量亦有啲太少😬
馬拉盞炒通菜

🥢泰國芒果糯米飯配是日蛋糕 $108
呢個芒果糯米飯真係唔合格😫
🥭 芒果好生,口感有啲硬,而且超級酸🤯
🍚 糯米飯有2款,藍色有蝶豆花味,綠色有班蘭味,但2款嘅質地比較軟爛,椰漿唔夠甜同無乜椰味😢
而是日蛋糕係Tiramisu ,相對算比較正常,但又唔算好出色~
泰國芒果糯米飯配是日蛋糕
泰式椰子雞湯