某日同妹妹上完堂,見到呢間新鋪有車仔麵,對於鐘意麵食嘅我哋當然就係要去試下啦。😉講下裝修先,新穎嘅裝修加上半開放式嘅廚房,成個感覺都十分良好,而價錢亦算合理。呢次就試左 : 🐮芝士腸+鹵水雞亦+生菜+幼麵+腩汁 ($48) + 香芋地瓜球+檸檬薏米水($20)麵嘅賣相都唔錯,比傳統的車仔麵更有日式感覺😊。幼麵嘅麵質彈牙唔淋身👍,雖然芝士腸,鹵水雞亦呢啲都係大路食品,口味上無太大驚喜,但整體感覺就唔錯,3餸嘅材料都唔少,呢個價錢嚟講算好抵食👏。加$20可以轉套餐,套餐小食真係好出色!🤗地瓜球新鮮炸起,賣相好日式,食落十分香脆,小朋友食唔停口;而飲品呢就有啲失望了,原來係樽裝飲品,感覺同呢個餐唔係好襯😓 (可能無人手做水吧啦~)。🐮牛丸+貢丸+五香肉丁+粗麵+鹵水汁($48) + 蔗蝦+豆漿 ($20)食材一樣係偏多,特別係五香肉丁個量,真係令人身心歡喜。牛丸,貢丸都算唔錯,唔會好粉嘅感覺。而粗麵質感就無幼麵咁彈牙,鹵水汁比腩汁更加惹味。(所以之後幾次外賣我都係叫幼麵+鹵水汁😆)蔗蝦小食都係新鮮炸起,蝦都彈牙,但相比下就無地瓜球咁驚艷。🐮薑汁雙皮奶 ($42)雙皮奶用玻璃樽仔裝,雖然好別緻

呢次就試左 :

蔗蝦小食都係新鮮炸起,蝦都彈牙,但相比下就無地瓜球咁驚艷。

🐮薑汁雙皮奶 ($42)
雙皮奶用玻璃樽仔裝,雖然好別緻,但呢個份量呢講真係有啲細份。雙皮奶夠滑,可以選擇凍或熱,但份量可以增加就會更吸引。

後記:
🔊因為全間鋪只有2個職員,1個門面1個廚師,所以出餐比想像中要耐,如果趕時間嘅可以考慮下次嚟又或者外賣。
🔊湯底會有海量炸蒜及蔥,如果唔食蔥蒜朋友記得提早揚聲呀~
2024-05-18
30 分鐘 (堂食)
  • 五香肉丁幼麵