2014-06-08 3378 瀏覽
以下內容會比較刻薄但全是真說話唔想中伏請睇下話說見到open rice都幾多食評讚尼間質素頗為差劣既店睇相又好似幾唔錯,就約左好耐無見既朋友黎(係難得一聚,都選擇黎食)點知真係好伏上到去,好細間,但真係裝潢得好舒服,一睇就知係少女勝地間野靚,侍應反應極度緩慢都可以原諒即使佢只係掛住同老闆傾計我地仍然可以樂在其中終於等到佢拎menu過黎我哋order咗份tea set同埋個蘑菇長通粉一杯honey兩杯Hot Chocolate最先黎到嘅係蘑菇長通粉真係極劣前所未有既難食點解可以俾d未熟嘅通粉,求其加d香草同蘑菇,冇汁嘅就咁上枱呢?到底當唔當我地係客?真係沒有最劣,自己整起碼一定熟先啦唔怪得你哋要嗌外賣都唔食自己煮野食啦原來係劣質就比客人食,自己都食唔落?Tea set頭兩層都okay既最上個層個牛角酥好香牛油味,有水準中間個層不過不失,無野值得讚,但未到要批評既地步但最下個層真係想嘔話我地浪費都係咁話平時好惜食既我,都唔敢食哂佢下面有豆腐mousse x2,荔枝mousse,綠茶mousse,伯爵紅茶mousse,山楂mousse,banana muffin x2印象中當中佢係有d稱為芝

以下內容會比較刻薄
但全是真說話
唔想中伏請睇下
話說見到open rice都幾多食評讚尼間質素頗為差劣既店
睇相又好似幾唔錯,就約左好耐無見既朋友黎
(係難得一聚,都選擇黎食)
點知真係好伏

上到去,好細間,但真係裝潢得好舒服,一睇就知係少女勝地
間野靚,侍應反應極度緩慢都可以原諒
即使佢只係掛住同老闆傾計
我地仍然可以樂在其中
終於等到佢拎menu過黎
我哋order咗份tea set同埋個蘑菇長通粉
一杯honey兩杯Hot Chocolate

最先黎到嘅係蘑菇長通粉
真係極劣
前所未有既難食
到底當唔當我地係客?
真係沒有最劣,自己整起碼一定熟先啦
唔怪得你哋要嗌外賣都唔食自己煮野食啦
原來係劣質就比客人食,自己都食唔落?

Tea set頭兩層都okay既
最上個層個牛角酥好香牛油味,有水準
中間個層不過不失,無野值得讚,但未到要批評既地步
但最下個層真係想嘔
話我地浪費都係咁話
平時好惜食既我,都唔敢食哂佢
印象中當中佢係有d稱為芝士凍餅
但sorry,味覺再敏銳都好難食得出...
全部似搵野溝埋魚膠粉再雪一陣就上枱
拜託,我地有俾錢,點解要咁折墮?
豆腐mousse,食完會打冷震既神級之作
怕杏仁霜既朋友千祈唔好食
荔枝mousse幾好,清清地,亦有荔枝香味
綠茶mousse,係真係綠茶苦,而唔係抹茶個陣有少少奶既感覺,苦中不甘,但不是最嚴重
最嚴重真係伯爵紅茶
伯爵紅茶陣味好唔紅茶香,平時食嗰啲伯爵紅茶曲奇,都一定會有陣好香嘅百爵紅茶香味
但尼個係好假既怪味
山楂mousse就似食緊山楂餅,無咩特別
Banana muffin不過不失

至卡野飲,honey好難飲
Hot chocolate可以溝勻d,沉哂底係咩意思?
最差係,係落order時已經話俾飲品menu我地,但到長通粉都食哂,tea set都上埋,先醒起要俾menu,結果好遲先有野飲
真有意思

最後埋單先經典
老闆:多謝$387
拿出$407,正常都知要找廿蚊
老闆撥開散銀:你俾$400,我找俾你地啦
我:唔係啊,想你找$20(帶微笑的好態度)
老闆裝作四處看風景,然後走左
同朋友當場呆左
朋友:咁一係一陣再同佢唱返
間野好細,個老闆聽到,知道點都要收返d散銀
就行返黎:係咪要俾散銀?我地唔收五毫
(我地個七蚊係,三個兩蚊,兩個五毫)
知道唔收五毫,即刻好合作地收起,問朋友拎左一蚊黎換
一,二毫唔收可理解
但五毫都唔當係錢?