2018-06-10 3352 瀏覽
呢晚相約onepiece同好一齊試海賊王餐廳,熱潮過左後既平日夜晚walk in都有好多位置,而且空間幾闊落,擺滿晒各人物既figure ,仲有d props 俾你影相,果然係粉絲必到之地!!欣賞完一輪就叫野食啦!Menu設計有心思(但有出錯!後面會再提),好多食物會配搭番人物角色設定,例如肉肉全部都係luffy, 彩色蛋蛋類既奇怪東西係usopp, 海鮮係大廚sanji既拿手菜,娜美又配番橘子之類既citrous fruit, 「愛吃棉花糖的寵物」當然係配番甜品!第一次點菜點得咁興奮!最後係理性與個人喜好既掙扎下揀左#正義牛排漢堡 同 #卡邦尼蜆殼粉, 每人一杯飲品同每人一份甜品!#正義牛排漢堡:海軍們話晒都軍人又個個咁打得,當然都要食好多肉!呢個長型漢堡包好方便兩個人分食,因為都好大個!一個女仔應該食唔晒成個(如果我狀態好可能先可以)。麵包好軟有好香牛油味,牛排薄薄地但5成熟岩岩好,又淋又juicy,雖然個包醬汁唔多,但肉既調味都足夠撐起成個漢堡包!而且薯條都炸得好食!已經好過好多扒房食左半個包其實已經有dd飽,呢個蜆殼粉份量唔多,正好可以填滿剩底既「主食」quota。 蜆殼粉好大

正義牛排漢堡!

而且薯條都炸得好食!已經好過好多扒房

蜆殼粉卡邦尼

食左半個包其實已經有dd飽,呢個蜆殼粉份量唔多,正好可以填滿剩底既「主食」quota。 蜆殼粉好大,有d硬,可以煮耐d;一個個蜆殼可以配埋白汁蛋汁bacon粒咁釀入去食,超飽足!但我略嫌卡邦尼汁唔夠多(定蜆殼太大?)所以食到last幾隻已經無乜汁偏乾。
chopper  cake!

甜品時間當然要試最可愛既野!本來覺得呢個都係好睇唔好食,又可能會甜到漏,但正正超出我所料!外層粉紅色cream呈mousse質地,滑得黎有野莓味酸酸甜甜,中間有同樣厚度既蛋糕底,鬆軟度剛剛好,最核心係raspberry (or 其他莓?)果醬,整體都配搭得剛剛好,想再滑d又可以沾d whip cream食, Chopper食完一定雙眼發光

另一個甜品叫左荔枝味果凍杯配vanilla雪糕/oreo等,太興奮唔記得影相,不過中間太多cream 所以會滯,戰鬥左兩個主菜一個甜品既我地已經無力再完成佢了⋯

飲品方面就有段故聽:話說平時好少飲酒既友人叫左「路飛瑪麗」,英文係luffy virgin mary, 即係bloody mary d朋友啦,以為朋友口味轉左所以無阻止佢
點知佢俾呢杯偏辣既蕃茄汁嚇親,我先知原來佢睇menu掛住睇日文(日本番黎既「壞習慣」),而日文竟然係寫住士多啤梨果汁!唔識日文既我真係得啖笑,但又凳友人唔值⋯ 最後佢發現menu有好幾個地方都中日不符,所以提示下大家 千 其 唔 好 睇 日 文 !
(前提要識先得既xD)

後話:杯墊都非常可愛,但年輕的waiter小弟弟似乎不夠細心,攞上黎既時候反轉左,如果唔係我多手就會miss左咁靚既print la!!

雖然地點對我黎講唔方便,但如有朋友想食會再奉陪的
正義牛排漢堡!
chopper  cake!