2023-06-11 763 瀏覽
La Rosabelle Bar & Grill係將軍澳開左第二間分店,裝潢同之前宮庭風格既分店截然不同,餐廳採用色彩繽紛既傢俱,加上現代風格Flamingo牆紙,營造出輕鬆自在既開揚空間。餐廳既weekend brunch價錢由$200至$500不等,今日假期特別開心,我地叫左最貴既地中海式鱸魚同西班牙海鮮炒飯。套餐另外包括餐湯/沙律、甜品同餐飲。沙律有火箭菜、橄欖同芝士,芝士令味道冇咁單調,但份量好少。- 地中海式鱸魚平時食西餐好少食魚,不過呢個地中海式鱸魚係職員大力推介,所以最後揀左!鱸魚原條上非常大條,肉質嫩滑多汁。而且鱸魚無咩細骨,可以大啖大啖咁食😍。旁邊既烤薯仔同蕃茄原汁原味,非常美味。- 西班牙海鮮炒飯海鮮炒飯即叫即做,大約等左30分鐘。海鮮當然係主角,款式豐富包括青口、蜆、蝦同魷魚。表面有一層香脆既飯焦,入面既飯粒吸收曬海鮮既精華,口感煙靭,等待係值得嘅😍。除左海鮮之外入面亦有肉同青豆。之前食過正宗西班牙海鮮炒飯,味道偏鹹,而La Rosabelle既西班牙海鮮炒飯味道無咁鹹,而且好香口,我認為味道比較適合香港人🤔甜品係Raspberry Penna Cotta,Pen

沙律

沙律有火箭菜、橄欖同芝士,芝士令味道冇咁單調,但份量好少。

地中海式鱸魚

- 地中海式鱸魚

西班牙海鮮炒飯

- 西班牙海鮮炒飯

Raspberry Penna Cotta

甜品係Raspberry Penna Cotta,Penna Cotta口感好似啫喱,配上覆盆子之後味道變得酸酸甜甜👍🏻

Latte
今餐以Latte作結,飲品嚟講好大杯。一邊飲咖啡一邊透過落地玻璃遠眺將軍澳嘅景色真係一大樂事🤩。兩款主菜好出色,不枉我假期都遠赴將軍澳食La Rosabelle Bar & Grill。
2023-05-26
沙律