2009-08-12
這店在公司附近,時不時都會幫襯。因為鋪面細加上 open kitchen。每次落單都會望住師傅整。心水菜單: 1. 皇牌熱狗餐 ($36) 2. 芝士漢堡餐 ($46) 皇牌熱狗 : 即叫即做。腸不是xx牌行貨,據說是酒店配方 (未能証實)。腸先用水灼軟再煎,所以外脆內軟又多汁。熱狗包先用牛油塗滿內層再用多士爐烘脆。再加上洋荵,番茄,rocket,sauces。食起來熱辣辣,外脆內軟,醬汁同肉汁會流出來。算是香港少有認真熱狗之作,以 $26 (單點) 價錢來說。可以話係超水準。芝士漢堡 : 都係即叫即做。包及漢煲放上煎板煎香,漢堡兩面剪香後放芝士在面,再用蓋蓋住約 10-20 秒等芝士溶化。再加上蔬蔡配料及醬汁。依然熱辣辣,外脆內軟。水準當然不及 shake’em bun,但這裡賣 $46/餐,shake’em bun 賣$98/combo。計價錢的話 hot dog stage就可以話係交足功課有凸。所有餐跟 A.薯茸/沙律 + B.橙汁/蘑菇湯薯茸: 我比較喜歡薯茸,是用薯仔做,不是開粉,所以有薯香。但可能因為業務繁忙,而家既薯茸預先入好杯放入暖櫃,比以前即裝入杯時咁熱咁軟滑。但味
心水菜單:
1. 皇牌熱狗餐 ($36)
2. 芝士漢堡餐 ($46)
皇牌熱狗 :
芝士漢堡 :
所有餐跟 A.薯茸/沙律 + B.橙汁/蘑菇湯
薯茸: 我比較喜歡薯茸,是用薯仔做,不是開粉,所以有薯香。但可能因為業務繁忙,而家既薯茸預先入好杯放入暖櫃,比以前即裝入杯時咁熱咁軟滑。但味道依舊好味。
沙律: 都用 ok 新鮮 mesclun mix。加上橄欖油黑醋汁都可以。但我個人唔鍾意 frisee 同 lollo rosso 菜,而薯茸水準較高,所以好小點沙律
橙汁: 一般果汁先生,好自制蘑菇湯選擇,唔需要點橙汁
蘑菇湯: 比一般罐頭或茶記忌廉湯多一份新鮮菌味。不算驚喜,但都叫唔錯。
店員服務態度一流,但就係唔識茶餐廳既執生: 過一分鍾無早餐,眼見有10個細薯蓉會話大薯蓉賣晒等等。小店來說應該要改善。
Conclusion:
荔枝角係工廠區,一般都只有茶餐廳或個別不論不類既西餐廳。
Hot dog stage 為這區帶來新既口味,買 lunch 俾 d 鬼佬客食都食到大家 laam laam 俐
工商業區食肆大多數都係博做午市,填胞一眾打工仔個肚就算
但這店竟然即叫即做,逐條賬逐塊扒放上個兩尺x一尺既爐上面慢慢煎,製作認真,值得欣賞。
建議不要外賣,因為隔十幾分鐘後先食,遭躂左即叫即做那份美味
這價錢相對同區茶記算貴,但其實這價錢比cwb既快餐還要平,絕對係超水準之作
不要跟 shake’em bun 比較,那店價錢貴兩倍。(這店已比中環 gourmet burger 優勝)
我本人覺得 hot dog stage 响 $40-50既 price range 來講係值得高度評價