2020-03-16 181 瀏覽
是日生日特地向公司請左半日假,和家人來到西九文化區放鬆一下;之前來過西九數次,但都是飲酒/咖啡,今次見到區內有多間靚餐廳打算試試家人和我因冠狀病毒緣故,已經減少外出用膳,所以一家人最近好少飲茶,今次見到有間中餐廳囍公館裝潢新派但賣點心和中菜,而且座位闊寬,不怕如傳統酒樓一樣和其他食客緊密接觸首先上的開胃菜是煙燻四喜素鴨($88)外型亮麗奪目,腐皮緊實,用上等多種素菜製成,入口清新,多食幾件都不怕膩 鮑魚野菌千層酥 ($98)得意點心之作,酥脆的千層酥加上厚實大粒的鮑魚,食落令人份外滿足 這個盆栽小蘿蔔($78)大概是餐廳最熱門的點心,每枱基本上都會叫,估唔到點心不僅外型可愛,味道亦出乎意料好味,外如牛角包一樣脆,而內有蘿蔔拔絲,幾好味 黑金雪山包($68)必點!和傳統的白色叉燒包不一樣,外型驚喜,比起一般叉燒包鬆軟,又甜又鹹彩虹鮮蝦餃($68)上面有金萡,樣子矝貴,味道當然亦沒有令人失望全餐我最喜歡的野雞黑魚子($68),用上野雞肉、蝦仁和黑魚子,咁足料自然口感豐富今餐的創意特色點心外型奪目,味道不俗,雖然價錢略貴,但勝在食物出色,而且環境靚,氣氛好

黑金雪山包

野雞黑魚子燒賣