2021-12-27
同朋友到尖沙咀感受氣氛,行到八點左右就開始揾食。因為係聖誕節,就鎖定去有鐵板扒餐嘅餐廳。行行下先倒呢間餐都幾多選擇,就上咗去試下。餐廳明顯唔夠侍應,舉咗手示意都要成兩三分鐘先有人應。我叫咗鐵板燒汁西冷(七成熟)、羅宋湯同凍檸茶。朋友就叫咗鐵板黑椒汁羊架、羅宋湯同熱檸水。先嚟餐包同湯。餐包暖暖地,好軟熟;羅宋湯好濃,都有幾多菜,但係就無碎牛肉嘅。上菜速度比預期快,湯都未飲完就送到。醬汁自己倒,但係塊鐵板一啲都唔熱,醬汁淋落去一啲聲氣都無。我塊西冷幾乎全熟,不過總好過係生嘅。牛肉味唔係好濃,但好彩亦唔覺有梳打味,塊扒有啲咬口,質地幾好。朋友嘅羊架就有啲驚喜,兩邊煎到好脆,但中間又有好多肉汁,兼且有羊味。雖然我塊西冷麻麻,但喺尖沙咀,又係假期,每人都只係食咗$160,而且又無人催你交枱,我覺得都算係咁。