2018-01-05 209 瀏覽
本身好中二食泰菜,加上天氣涼涼地,食下辣野好正。於是去左MAZ Thai & BBQ。首先整個生蠔食下,配上白酒,生蠔唔算肥,岩我口味。海水味都幾濃,配上泰式辣汁,一入口好滑同鮮甜,唔錯。之後叫左半打豬、牛、雞肉串,好入味,不過唔算太突出。重頭戲係冬蔭公加海鮮拼盤,可以一路放唔同海鮮係冬蔭公度煮,所以湯一路滾,我地又可以一路食住熱辣辣海鮮。最驚喜係有花膠,好滋潤呀!蝦同蜆非常新鮮,蝦就爽甜,蜆就肥美,至於墨魚滑就彈牙。最後放埋肉丸同金菇吸晒海鮮既甜,再飲埋足料到爆既湯,好有滿足感。由於小朋友食唔到辣野,叫左海南雞飯,足足有半隻去骨雞配上油飯,雞肉都幾嫩滑。另外加條鹽燒馬友,魚肉好滑嘟嘟,而且入味,唔使點醬都已經好鮮,阿仔自己一個食左大半條。食得泰國野點可以少左芒果沙冰,食完辣野,飲啖冰凍感直衝上腦既芒果沙冰簡直完美。

之後叫左半打豬、牛、雞肉串,好入味,不過唔算太突出。