2021-06-10
大角嘴一帶近年大翻新,開了唔少特色餐廳,今次上網見呢間eaaat.here大受好評所以就前嚟一試,嚟到先知原來佢身處係一個叫利奧坊嘅住宅商場,商場相信係新落成,入面有一連幾間勁靚環境嘅cafe同bar and restaurant,已經bookmark定下次要嚟試埋其他食肆!Eaaat.here嘅食物種類好多,由西式嘅意粉/ 扒類,到日式串燒,甚至南美經典菜式ceviche都有。刺身吞拿魚配柚子汁 ($108)Ceviche其實係用檸檬汁醃製嘅魚生,香港唔多餐廳有做呢道南美菜,所以見到呢度有就必叫一試!我地揀選了呑拿魚刺身,雖然用清甜嘅柚子汁醃製,但都無掩蓋呑拿魚嘅鮮味,食落酸酸甜甜相當開胃。牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律 ($108)呢道沙律配上出面少見嘅石榴汁,粉紅色嘅石榴汁為賣相加分之餘亦令味道更加清新,而且牛油果嘅熟度剛剛好,綿綿嘅果肉再加上鮮甜蟹肉係絕配。鵝肝醬多士 ($58/ 2 pieces)呢款一口size嘅多士我地揀了鵝肝醬,一啖食完嘅份量啱啱好唔會太膩,濃郁嘅鵝肝醬加上甜甜嘅果醬完全係滿足味蕾之選。大葱雞脾肉 ($38)/ 雞膝軟骨 ($38)/ 免治雞肉棒 ($45)D
刺身吞拿魚配柚子汁 ($108)
牛油果蟹肉合桃石榴汁沙律 ($108)
鵝肝醬多士 ($58/ 2 pieces)
Drink.here ($88)
嚟到飲cocktails當然要揀幾款串燒送酒,我試了呢杯叫drink.here,主要係gin + lemon juice + cucumber juice 混成,聽個組合都想像到佢fresh嘅味道,最啱依家大熱天時飲。而係眾多串燒入面我一向獨愛免治雞肉串,因為最鍾意佢溝埋脆軟骨嘅口感,呢度嘅免治雞肉串亦無令我失望。
魚子醬蟹膏蟹肉意粉 ($158)
呢個組合聽落都已經覺得奢華,魚子醬加蟹肉蟹膏呢個配搭簡直無得輸,意粉吸收晒蟹肉鮮甜嘅精華,再撈埋魚子醬啖啖香濃。
士多啤梨蘋果金寶伴雪糕 ($108)
最後當然唔少得甜品,平日雪糕加apple crumble就食得多,成個甜筒插係上面嘅就真係未見過!店員仲俾我地相機打卡之後就即場打碎個甜筒撈落熱辣辣嘅apple crumble度,成件事邪惡到不得了但食左啖之後係會停唔到口!