2018-09-02
今日肥妹仔放工後坐叮叮去銅鑼灣SOGO買野,你知啦,香港人簡直當日本野係local菜,所以特登搵一間新開而且有格調嘅餐廳試一試,知道喺渣甸街有一棟全新嘅大廈,裏面有很多唔同國籍嘅菜式可以一試,就揀咗呢一間西日式嘅餐廳吃飯。餐廳裏面環境舒適,可以望到開陽嘅景致,你可以選擇坐係吧枱,望住廚師為你準備食物,令你有少少係居酒屋食野感覺,加上勁新嘅裝修同埋高級嘅格調,呢個配搭真係令你感覺到好開胃。清酒煮蜆第一味我哋叫咗清酒煮蜆,成個盤入邊裝滿滿滿嘅蜆肉,每粒蜆肉都浸着清酒味,而且酒味唔會太搶,食到個喉嚨好舒服,令你會不停食不停食,而且份量都好足夠,絕對值得推介。網繞黑毛和牛西冷牛扒 $288第二味就係我哋今晚嘅主菜,網繞黑毛和牛西冷牛扒,牛扒燒得剛剛好,肉質好香,感覺上係入口即溶,加上呢間新餐廳設想非常周到,配上唔同嘅醬料,令你食每一口牛嘅時候,都可以食到唔同嘅味道,呢份心思絕對值得一讚。雞翼餃子跟住我哋就叫咗雞翼餃子,雞翼餃子即叫即整,滿滿嘅餃子餡填滿雞翼之中,非常好味。明太子雜菇忌廉醬意粉 $138話明呢間餐廳係有西餐廳嘅元素,當然要試吓去西式嘅食物啦。我哋叫咗明太子雜菇忌廉醬意粉,意粉
清酒煮蜆
網繞黑毛和牛西冷牛扒 $288
雞翼餃子
明太子雜菇忌廉醬意粉 $138
話明呢間餐廳係有西餐廳嘅元素,當然要試吓去西式嘅食物啦。我哋叫咗明太子雜菇忌廉醬意粉,意粉嘅硬度啱啱好,每條意粉都可以充斥着忌廉醬,令你食不停口。
松葉蟹肉蒸飯 $148
最後,我們仲叫埋松葉蟹肉蒸飯,呢個都係絕對值得一試。因為一般嘅蒸飯會比較油,但呢一個蒸飯上高鋪滿着滿滿嘅蟹肉,蟹肉嘅香味完全留入下面嘅蒸飯,令你根本唔使落任何調味料,都可以食好香嘅蒸飯,非常之有驚喜,所以非常之推介大家可以試下。
總括來講,呢間餐廳食物嘅質素高級,位置都方便,而且佢嘅菜式都同一般的日本居酒屋有分別,喜歡創新嘅你不妨抽時間去試吓啦。