2022-12-24
係金鐘見到間有着西式裝修嘅但係骨子裏係中菜餐廳。比佢外型吸引住。店員細心嘅介紹餐廳嘅資料。餐廳Auntie AY,係昔日服侍大戶人家嘅白衫黑褲「馬姐」,專職照顧主人家、其親朋戚友及貴客。馬姐通常具備出色廚藝,致力展現粤式手工菜精髓!餐廳以時間飛船設計,帶領大家去到舊香港。一路享受住美食,一路欣賞咁有心機嘅裝修。🤩懷舊芝麻糖脆皮雞真係贏在細節上。呢隻雞外型已經好吸引,竟然可以起咗骨之餘,又砌返隻鳳凰形狀嘅圖案出嚟。個老闆一定好有心思。仲要識落好脆口,加埋芝麻口感更有層次。🤩鮑汁一品砂鍋飯朋友就喜歡呢個鍋飯。因為佢主導每粒飯嘅口感都帶點煙韌。有少少似西班牙炒飯嘅飯粒咁。再用上成嘅鮑汁撈落個飯度,好好味。🤩八仙過海拼盤呢個拼盤真係有新意,唔係嗰啲普通又沉悶嘅前菜。拼盤有避風塘素魷魚、鹽水雞絲、芝麻核桃、醉豬肚配蘿蔔絲、黑毛豬叉燒、椒鹽豆腐、鮑魚片、海蜇。一次滿足晒好貪心嘅要求。🤩紅棗螺頭燉雞湯天氣咁凍,有返啲亂新嘅湯水飲吓就一流。佢呢個用咗紅棗同螺頭來燉煮隻雞。一啲都冇肥膩感,飲落好舒服。🤩金沙大蝦碌係邪惡之首嘅食品。用咗鹹蛋黃你包住隻虎蝦。連啲蝦殼到炸到脆卜卜。我就成隻食晒。🤩清蒸老虎斑蒸
🤩懷舊芝麻糖脆皮雞
🤩鮑汁一品砂鍋飯
🤩八仙過海拼盤
🤩紅棗螺頭燉雞湯
🤩金沙大蝦碌
🤩清蒸老虎斑
蒸魚好似好簡單,但係掌握火候實在好難。煮過嘅朋友一定會知道。佢呢條老虎斑就整到恰到好處,個魚非常之滑。又新鮮好好食。
🤩瑤柱扒豆苗
有冇搞錯,連碟菜都整到咁好食,個豆苗就好嫩口,配埋瑤柱好夾。
🤩陳皮紅豆沙湯圓
陳皮同紅豆係天作之合,食埋呢個湯圓就圓滿。