2023-07-19
餐廳:茴香 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道38號銀座38 17樓我相信只有不停求變、精益求精、盡善盡美嘅餐廳先至可以喺香港呢個咁大競爭性嘅美食天堂生存落嚟💪, 茴香呢間喺香港開咗接近兩年嘅泰西式fusion餐廳,3個月前以全新形式重新開張,請嚟五星級大廚親自炮製每一道菜🧑🍳,加上新環境同新Menu,比以往帶嚟更多驚喜🎊「茴香」喺泰國一種香料,老闆希望餐廳可以加多啲泰國料理嘅元素同特色🇹🇭;而佢哋有做埋私房菜,可以tailor-made客人嘅需要,只要定好人均budget同提前同餐廳溝通好,餐廳就會為客人度身訂造餐單,比香港人喺度試到更多獨一無二嘅菜式😎今次過嚟食佢哋原價$988嘅Premium Set For Two($698),賣點之一嘅當然喺包埋嘅Semi-Buffet,而且定期會轉換唔同嘅時令菜式。今期比較吸引嘅就有加拿大雪場蟹腳🦀、三文魚脆脆、燈籠腸、茴香雞肉沙律,同多款唔同口味嘅芝士:艾斯阿格芝士、藍芝士同芳提娜芝士🧀,食返十隻八隻鮮甜嘅蟹腳都值回個價🤩先上枱嘅有蒜蓉多士同是日餐湯——南瓜忌廉湯🎃,另外叫特飲有半價優惠😍,叫咗杯經典泰式奶茶(半價$28)同Beauty and
地址:尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
今次過嚟食佢哋原價$988嘅Premium Set For Two($698),賣點之一嘅當然喺包埋嘅Semi-Buffet,而且定期會轉換唔同嘅時令菜式。 今期比較吸引嘅就有加拿大雪場蟹腳🦀、三文魚脆脆、 燈籠腸、茴香雞肉沙律,同多款唔同口味嘅芝士:艾斯阿格芝士、藍芝士同芳提娜芝士🧀,食返十隻八隻鮮甜嘅蟹腳都值回個價🤩
先上枱嘅有蒜蓉多士同是日餐湯——南瓜忌廉湯🎃,另外叫特飲有半價優惠😍,叫咗杯經典泰式奶茶(半價$28)同Beauty and the Beast(半價$79), 前者茶味香醇🌱,奶同茶嘅比例調配得好好,互相補足,用埋奶茶整成嘅冰球,就算啲冰開始融都唔會令奶茶香變淡,非常細心❤️; Beauty and the Beast喺紅酒加利賓立同青檸🍷,喺螢光底下噴上閃粉✨,夢幻而令人讚嘆,絕對喺打卡首選📸
✝️阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
原隻紅蝦🦐,配上切成粒嘅紅蝦他他,再加埋用紅蝦頭膏去調製嘅醬汁,喺同一碟扁意粉呈現咗紅蝦三種唔同嘅層次🍝,甚至可以話喺三重滋味👍,特別揀選鮮甜彈牙嘅阿根廷紅蝦同泰國紅蝦, 成碟扁意粉香濃而不膩,鍾意重口味嘅人一定啱食
✝️香煎加拿大豬鞍配薯菜及黑莓汁
加拿大豬鞍用咗與別不同嘅方式上枱,大廚預先將豬鞍切成一片片,表面煎成微微焦脆,成個感覺就好似食緊豬頸肉咁😝, 再靚靚咁砌返做豬鞍本身嘅型態,媽呀究竟我喺食緊豬頸肉定豬咁鞍呢😆?唔理喇!配埋酸甜解膩嘅黑莓汁,總之好食就得啦🤣
如果呢個Set包埋甜品同飲品就Perfect😌,不過其實有任食嘅Semi-buffet已經好滿足🤪,仲有多款新鮮水果可以食🍉🍈