2021-08-02
西灣河低調印度菜小編有個習慣,就是愛沿途留意橫街窄巷🤓,看看有沒有特色食店小舖🏚,發掘區內寶藏🔮!剛巧踏足西灣河,在大路上忽然看見一條絕不起眼的小橫街內,有一個大紅招牌寫著「皇子印度餐廳」✨!真係好低調喎,不過又叫皇子⚜️好高調喎!好混亂呀😂🤣!看看門口的剪報,原來廚師大有來頭😍!曾在同區摘星米之蓮印度餐廳工作超過10年🤩!信心大增😄!馬上入場😙!餐廳店面不大,約有6-8張枱,就是完完全全的印度餐廳喇😙!店員全是印度人,用中文或英文溝通也沒問題👌🏼,最方便其實是用身體語言😂,用手指在餐牌📕上指指指👈🏼🤣!一坐下店員已送上一碟威化胡椒餅🔺及薄荷醬😍,胡椒餅香脆,配合薄荷醬🟢真係絕配👍🏻。❇️餐湯飲唔出係咩湯😂,從顏色推測🔸可能是南瓜湯🥣。不太有味😅(建議加點黑胡椒好些),反正不是主角喇😆!但小編都會飲曬佢嘅!不浪費就是飲食的好習慣😋!❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98一碗深啡色嘅咖喱,入面有5-6塊牛腩😙。食落有少少甜酸🥰蕃茄及咖喱味,完全唔辣😙,但就唔見蕃茄🙂。牛腩入曬味😆,又淋又肥瘦適中,入口即融,好味😋。啲汁又夠濃去配Naan食,好味嘅😙!❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千層餅
❇️餐湯
❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98
❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千層餅 $128
先有一碗咖喱汁上枱,小編仲傻更更問閔人什麼😂,後來一個熱辣辣鐵板上枱😍!羊鞍扒比想像中大隻🤩,仲要有三大隻🍗🍗🍗!喳喳聲即時讓小編生猛晒😆!佢烤到大約八成熟,所以食的時候肉很嫩滑☺️,有羊味又唔太騷😋,不加咖喱汁已經夠味,加埋又係另一種感覺😋!
❇️Mango Lassi $15
基本印度餐廳必有飲品,感覺像是一般濃縮的芒果汁加水加冰😅,都係一樣,不是主角喇😂。
整體而言,餐廳熱食有質素,也富印度色彩😙,性價比高,期待下次再試更多食物😋。
🔱:皇子印度餐廳
🔆:西灣河筲箕灣道240號海富樓地下後座