2022-03-15
每次去太安樓掃街,最尾一站都一定會嚟呢間主打上海點心嘅「小老板」買外賣,今次當然亦唔例外。唔好睇佢鋪頭細細,但其實食物嘅選擇也不少,除咗招牌菜生煎包同鍋貼,另外仲有小籠包、酸辣湯、菜肉雲吞、擔擔麵等供應,而且定價亦十分相宜。揀咗生煎鍋貼、生煎包、小籠包、菜肉蒸餃同魚蛋。鍋貼同生煎包每份都係 $10/3隻。鍋貼外皮煙韌,厎部帶脆,食落肉餡很香口,鮮味多汁,吃起嚟口感十足。生煎包同樣屬傳統舊派,店內現包,再用大平底鐵鑊煎香。包仔細細隻,的的骰骰,底部咬落脆而不燶,肉餡鬆香粉嫩,包身濕潤不黏,美味。至於小籠包 ($25/5隻) 同 菜肉蒸餃 ($25/5隻),兩款都係即叫即蒸,由於製作需時,所以要畀啲耐心等候,大約 5 至 10 分鐘。小籠包外皮厚薄適中,挾起可以依稀見到內裡嘅肉餡同湯汁,肉餡食落好鬆化,有咬口得嚟又有肉嘅鮮味。菜肉蒸餃味道亦唔錯,餃皮挺身有嚼勁,嚐起來爽口不膩,飽滿肉汁中散發著淡淡菜蔬嘅清甜。另外仲點咗魚蛋,$10 有 7 粒,非常抵食。啲魚蛋雖然唔算話好大粒,但食落質地不俗,外皮香口,肉心彈牙,而且魚味到位,感覺自然。
揀咗生煎鍋貼、生煎包、小籠包、菜肉蒸餃同魚蛋。