2018-07-05 516 瀏覽
適逢七一有補假,再請多一日就自製咗一個四天長假期。整個長假期沒有外遊消費,原因都係為咗個世界盃。假期最後一天是星期二,是閒日,同屋企人食完早餐就去了海洋公園行吓睇吓玩吓,不知不覺玩到成五點。回程途中問屋企人想食咩? 屋企人話還掂都過咗海,不如去東大街嗰頭搵食,點知我哋落遲咗一個站,去咗西灣河,唔緊要,記起呢度有間車軚人推介過嘅咖喱屋,就剎咗入去。餐廳雖然多人,好彩仲有位,仲見到放咗好多得獎證書。最搞鬼係呢度搞緊個勁辣挑戰大賽,勝出者可以睇黃子華楝篤笑。不過,自問食辣嘢實力唔高,都係無謂獻醜。睇完餐牌,又問咗老細有咩好介紹,就落單。飲品方面,無點到 Lassi,因為始終唔多鍾意酸奶,況且天時暑熱,都係飲梳打或者沙冰穩陣啲。【巨峰梳打 $28】提子味淡咗啲,可能係冰多得滯影響咗,唔緊要,至緊要杯嘢飲夠凍。【芒果沙冰 $30】相反,芒果味道就出奇地濃郁,配合沙冰就超爽。【印式薄脆】係送的。話明係薄脆就真係好薄好脆,仲好有黑胡椒味,點少少薄荷醬都唔錯。【蕃茄咖喱牛尾 $85】最初以為印度咖喱會是比較乾身嗰種,原來唔係,而係好多汁嗰種,好香好濃烈。辣度仍可接受,可能是蕃茄所起的作用,非常惹味,如

睇完餐牌,又問咗老細有咩好介紹,就落單。

【巨峰梳打 $28】

【芒果沙冰 $30】
相反,芒果味道就出奇地濃郁,配合沙冰就超爽。

【印式薄脆】

【蕃茄咖喱牛尾 $85】
最初以為印度咖喱會是比較乾身嗰種,原來唔係,而係好多汁嗰種,好香好濃烈。辣度仍可接受,可能是蕃茄所起的作用,非常惹味,如果撈飯,相信會好正。 至於牛尾就煮得好腍,而且都幾多肉。

【香料烤豬仔髀 $85】
有四件。看似燒到好乾,還擔心會好 “鞋”。但是,食落又估唔到係好腍好嫩,而且非常入味。

【串燒沙爹雞肉 (半打) $50】
我覺得呢半打串燒好抵食,50蚊有半打,圍起只係八個幾銀錢一串,抵食過篤魚蛋啦。況且佢哋味道都唔錯,香味十足。

【芝士烤餅 $28】
呢個係老細特別推介,話好多人客都會叫來食。佢本身都有味道架喇,如果點埋啲咖喱汁來食,效果會更加好。食落就知道老細無介紹錯。

食食下,知道唔夠喉。

所以再點多個茄汁咖哩燴鴨胸 $70。咖喱豬、羊、牛、雞就食得多,咖喱鴨就真係未食過,所以專登點一個來食下。鴨胸肉似是經過煙薰,然後再用咖喱汁來燴的。鴨胸的肉味沒有被咖喱汁蓋過,相反,兩者的味道非常之夾。未食過咖喱鴨的朋友不妨一試。

埋單四百多少少,有咁多好味嘢食,非常抵。

臨走時,見到原來有咖喱外賣,所以忍唔到手,買咗兩盒返屋企得閒整嚟食。

嗯! 今日行程認真豐富,夠晒皮,而且好飽,要趕返屋企休息下,準備睇英格蘭。
2018-07-03