2023-06-19
呢晚6.30去西灣河同朋友飯聚地點係太安樓地嘅台式小鍋「 幸福鍋 」雖然地址係太安樓地下但佢係面向鯉景灣嗰邊街,唔會咁雜亂而且裝潢明亮舒適( 呢張相係6.30影,隔15分鐘已經坐滿晒人~ ) 睇睇餐牌,我覺得佢係炮台山間花蓮嘅姊妹店,因為內容及價錢全一樣~咁就岩啦,我中意食佢個鍋~ 《 C83 台式香濃沙茶鍋 💲118 》配薯粉/白飯/粉絲臭臭鍋有4款,得呢款唔辣,沙茶都幾香濃惹味~望睇細細鍋,但其實都多料:娃娃菜、牛肉片、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸支竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄、青豆角~米血糕幾好食,唔腥又軟糯,粉絲同薯粉吸汁好味~牛丸好爽彈有汁~《 C05 紅燒牛三寶手工麵 💲84 》湯底香濃,有牛肉、牛筋、牛肚~牛肉幾稔,牛筋都軟,但牛肚好韌~ 《 C10 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 💲68 》豬軟骨十分嫩稔,有溶化嘅口感,而且味道帶醋酸幾好味~湯中仲有酸菜提味~ 加配 < 凍古早冬瓜茶 +💲8 >加配 < 芋香珍珠奶茶 +💲12 >加配 < 冷泡阿里山烏龍 +💲8 >呢間服務幾好,會主動加湯,職員又有禮友善。
呢晚6.30去西灣河同朋友飯聚
地點係太安樓地嘅台式小鍋「 幸福鍋 」
雖然地址係太安樓地下
但佢係面向鯉景灣嗰邊街,唔會咁雜亂
而且裝潢明亮舒適
( 呢張相係6.30影,隔15分鐘已經坐滿晒人~ )
咁就岩啦,我中意食佢個鍋~
《 C83 台式香濃沙茶鍋 💲118 》配薯粉/白飯/粉絲
臭臭鍋有4款,得呢款唔辣,沙茶都幾香濃惹味~
《 C05 紅燒牛三寶手工麵 💲84 》
《 C10 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 💲68 》
加配 < 凍古早冬瓜茶 +💲8 >
加配 < 芋香珍珠奶茶 +💲12 >
加配 < 冷泡阿里山烏龍 +💲8 >
呢間服務幾好,會主動加湯,職員又有禮友善。