2021-01-31
有時早堂落堂後會同朋友去學校附近嘅café食嘢傾下偈,尋日就去咗呢間𝙘𝙤-𝙬𝙤𝙧𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙘𝙖𝙛𝙚́,陽光透過落地玻璃照入店內,而且店內空間寬躺同樓底高,置身其中,感覺輕鬆悠閑☺️~不過食物質素同衛生就有啲期望落差🥲▫️🔸𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗬𝗼𝘂𝗿 𝗪𝗮𝘆 $75 🌟6/10即係以蛋作為重點嘅自選All Day Breakfast🐣可以自己揀想食嘅食物,叫咗炒蛋、熱香餅、薯餅同蟹味菇。🍳$35 scrambled eggs 不過不失🤧建議再落黑椒調味🥞$20 pancakes偏乾同粉😐糖漿只係令佢冇咁乾🥔$10 hash brown炸得啱啱好,夠脆,幾好食😋🍄$10 beech mushroom炒得幾香,唔錯👍🏻🥗有啲沙律菜同蕃茄仔伴碟,酸酸甜甜幾開胃▫️🔹𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗕𝗼𝘄𝗹 $85 🌟7/10Deep fried tofu, beech mushroom, greens and sprouts想食健康啲,叫咗呢碗齋菜飯🍚,因為冇晒牛油果🥑,改為提供更多炸豆腐。炸豆腐香脆又帶少少鹹味,同樣有好多白玉菇同青菜🥬,整體味道唔錯👍🏻▫️🔸𝗗𝘂𝘀𝗸 𝗧𝗶𝗹 𝗗𝗮𝘄𝗻 $45 🌟6/10Expresso, ba
🔸𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗬𝗼𝘂𝗿 𝗪𝗮𝘆 $75 🌟6/10
🥞$20 pancakes偏乾同粉😐糖漿只係令佢冇咁乾
🥔$10 hash brown炸得啱啱好,夠脆,幾好食😋
🍄$10 beech mushroom炒得幾香,唔錯👍🏻
🥗有啲沙律菜同蕃茄仔伴碟,酸酸甜甜幾開胃
🔹𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗕𝗼𝘄𝗹 $85 🌟7/10
🔸𝗗𝘂𝘀𝗸 𝗧𝗶𝗹 𝗗𝗮𝘄𝗻 $45 🌟6/10
Expresso, bamboo charcoal, vanilla, honey, milk
一杯expresso溝咗竹炭、雲呢拿、蜜糖🍯同牛奶🥛,製造出灰白色漸層效果🔘,就成為咗呢間café嘅招牌飲品✨加入咗蜜糖同雲呢拿嘅expresso一啲都唔苦,甚至有啲甜,而竹炭味亦好濃郁,飲落有啲「沙沙地」嘅口感😆
🔹𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $45 🌟6/10
Black current, rosemary, lemon, soda
糾結咗好耐飲呢杯定Hojicha Latte,最後被呢杯粉紅色嘅賣相吸引咗💓🤣實際味道同普通嘅檸檬汽水🍋🥤差唔多,其他味道唔係好出,我同朋友都覺得好酸(>﹏<),不過人人對酸味嘅接受程度唔同啦🤧
▫️
最後衛生方面,我哋坐低張枱仲有食物殘渣,請店員幫手抹枱,佢只係攞毛巾抹走殘渣😶而張枱有啲污糟,難以想像擺部電腦💻/功課📝喺枱🤥最後我哋自己抹咗枱,希望只係因為太忙而唔記得咗啦🥲
🖊食物6/10 環境7/10 服務4/10 性價比5/10
🍽 Tuckshop by Social Club
📍Shop 4-7, G/F, 158A Connaught Road West, Sai Ying Pun, H.K.