2019-12-10 1837 瀏覽
11 Westside係堅尼地城一間新開嘅墨西哥酒吧,雖然地鐵站行2分鐘就到,但地點都算吊腳,加上要行條樓梯先到,入口唔太明顯,但估唔到平日夜曉黎到都非常旺場,而且食客(或酒客?!)9成都係外藉人士,唔係有外藉同事帶我黎,都唔知掟。餐廳分左吧枱位、高身餐枱、梳化座同室外座位,但梳化座唔多,如果想座梳化,最好早啲黎或者預早book定枱。食物選擇唔算多,餐牌佔左一半都係墨西哥卷餅墨西哥脆片,如唔啱食,都有西式主菜同沙律。當然作為一間酒吧,11 Westside的酒類選擇就交足功課。Guacamdle and Salsa Chips($180)哩個係一道雙拼口味嘅墨西哥脆片。如果單點一客Guacamdle已經要$150。之所以要咁貴,除左佢用左兩大個牛油果之外,侍應仲會喺食客面前製作醬料,首先搗爛牛油果,再按食客口味加入適量青檸、鹽、洋蔥、芫荽、番茄同洋蔥等調味料。右上角就係完成品,因為加左兩大個牛油果關係,所以同栗米片一齊食其實都幾飽肚,如果黎只係為飲酒,一客Guacamdle已經夠幾個人餸酒食。而左上角就係莎莎醬,如果單點就$60,食落帶啲酸酸地味,比較開胃。墨西哥出名食辣,所以哩度亦有

Guacamdle and Salsa Chips

墨西哥出名食辣,所以哩度亦有多款不同辣度嘅醬汁提供,如果本身鍾意食辣嘅,可以問侍應。哩三樽醬汁又右邊無辣到左邊最辣,有興趣可以挑選戰下。
Carne Asada Fries($128)

如果食唔慣卷餅,哩道菜係有墨西哥特式之餘又比較易入口嘅,薯條上面有牛肉粒、洋蔥、番茄粒、蛋黃醬同一種叫fresco嘅醬汁,佢味道係辣辣地之中帶少少甜味同酸味,但辣度其實只係bb辣。
Carne Asada Fries
Agua Verde($50)

佢係一杯由菠蘿、薄荷、芹菜同蜜糖調成嘅mocktail,入口果味重,唔會有草青味,都幾好飲。
Agua Verde
總結,雖然位置比較僻,但我鍾意佢華人食客唔多,好似去左外國咁,食物方面選擇唔算多,不過大部份都係無辣,有需要先自己加辣,啱返香港人口味,如果想試下新野都值得try try。
Carne Asada Fries
Agua Verde