2024-05-03
位於西營盤嘅Verde Mar 主打墨西哥美食,裏面好多食物都用咗牛油果做元素,有特色得黎又健康!餐廳嘅概念主打健康自然,啱晒朋友親人聚會!食物由墨西哥本土廚師負責料理🧑🍳,餐廳佈置充滿異國風情,光線柔和,周圍都佈滿綠色植物,感覺好溫馨休閒,而且有小清新嘅感覺俾人感覺好Refreshing !餐廳牆上嘅壁畫全部都係餐廳團隊自己畫,而且仲有花園全部佈滿仙人掌🌵,聽餐廳職員講原來係花園裏面嘅仙人掌同埋香草🌿係可以食用,主廚會用佢哋嚟準備招牌菜餚@@ 食物質素方面,完全冇得輸,好多菜式都用咗牛油果做設計,新鮮之餘仲好獨特,成個環境感覺好似置身喺綠野森林裏面咁Ceviche de avocado $149牛油果他他配左青瓜蕃茄呢啲食材食落去清新開胃Quesadilla $99烤雞配墨西哥酥餅,外皮金黃香脆,咬落去都幾脆口,成個餡料勁豐富!有烤雞肉、芝士、牛油果蓉、蕃茄同埋洋蔥等等配料,真係淡淡都係滋味!超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189成個擺盆隔離會有檸檬、洋蔥粒呢啲可以加落去清湯到同埋個牛肉一齊食,食落去牛肉嫩滑,入口即溶,而且牛味香濃 🐮 Avocado smoothie $78牛油果沙
Ceviche de avocado $149
牛油果他他配左青瓜蕃茄呢啲食材食落去清新開胃
Quesadilla $99
超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189
Avocado smoothie $78
牛油果沙冰好creamy 飲落去好滑,而且飲到個奶味都幾重,完全盡顯到牛油果嗰種微甜,完全飲得出真材實料
Avocado ice cream 🍨 $88
個賣相好靚仔啱晒打卡 📸 佢用咗牛油果嘅外殼去裝住個雪糕,中間係芒果雪葩 ,雪糕食得出好新鮮,唔會過甜!
Mexican rice pudding $78
Rice pudding 用咗肉桂、提子乾同埋牛奶製成,食落去甜度啱啱好