2023-06-02 42 瀏覽
其實最近先同屋企人去完曼谷玩,但返到香港都忍唔住要食泰菜,難得搵到間有水準,加上係泰國人主廚,真係想介紹一下。🍢沙嗲串燒豬牛雞各兩串,燒得恰到好處,唔乾之餘仲幾juicy,肉質都唔錯。重點係個沙嗲醬,香濃幼滑,椰香加上花生香,非常惹味。🥗鳳爪沙律無骨鳳爪彈牙爽脆。混合酸、甜、辣嘅味道令人非常開胃,加上清新沙律菜和蕃茄,夏天食真係非常清新醒胃。🥣 冬陰功湯細碗酸辣感覺很和諧,香茅同檸檬葉味都好出,細碗都好足料,大蝦蜆肉相當鮮味,加上草菇吸收哂湯嘅精華,做到酸,辣,甜,鮮,香,好想再來多碗。🐤 馬莎文雞肉咖喱泰國南部菜之一,椰奶味香濃,令咖喱多份豐富嘅層次,有馬鈴薯,洋蔥,雞肉,點麵包食或者配飯食都非常撘配。🦀 蟹肉炒飯一邊食,一邊好奇點解D飯咁有口感,爽口粒粒分明,又有糯米煙靭嘅感覺。配上鹹魚炒,有鹹香味,又有蛋香,而蟹肉清楚可見,啖啖鮮味。🍹珍多冰,冰凍十足,椰奶香滑。泰式凍奶茶,茶香奶香融合,啖啖冰凍幼滑。

🍢沙嗲串燒
沙嗲串燒