前排看到報章介紹, 除了被西班牙美食呼喚我, 更有Estrella Damm Inedit金星啤酒在誘惑我.立即約朋友來品嚐一下米芝蓮分子料理名店El Bulli的指定啤酒, 個名就夠響啦, 要飲過先知.餐廳細細但都用木枱加上皮梳化, 絕對舒適好坐. 酒吧當然放滿各款酒精飲品, 看到牆上的啤酒與別不同.原來呢度更有大熱的手工啤酒, 手工啤酒除了有各款味道的特色, 其優點是沒有大廠造酒的添加, 即是手工啤沒有防腐劑, 所以來貨不多, 要飲襯早.而且有10多款流行的手工啤款式,一次過滿足晒客人欲望, 黎酒吧唔再係飲老土啤酒, 我要試下新野.Estrella Damm Inedit 金星啤酒 $58由已結業米芝蓮分子料理名店El Bulli的指定啤酒, 富橙香與麥味, 入口清爽似白酒, 與濃香海鮮菜式及分子料理搭配也同樣出色.的確飲下順喉不刺激, 絕對易入口, 而且氣味清新, 味道有點似白酒, 但是有氣的, 感覺幾特別.其實都有點麥味, 所以我覺得係飲緊白酒味既啤酒. 其帶有氣泡的刺激比普通白酒更為吸引.Summer Wine BreweryOragon West Coast Pale Al

Estrella Damm Inedit
Estrella Damm Inedit 金星啤酒 $58

summer wine brewery- oragon west coast pale ale - 330ml bottle (5.5%)
Summer Wine Brewery
Oragon West Coast Pale Ale - 330ml bottle (5.5%) $72

網上找來資料是西海岸淡啤酒, 均衡淡麥芽機身提供與各地的香氣經典美國啤酒花的大背景下, 辛辣柑橘.
店員推介的啤酒, 所以揀了呢款果味偏重的手工啤酒.

倒出啤酒時已有陣陣香味, 雖然麥味較重,帶點點花椒的香料辛辣味, 但果味香豐富好適合女生飲.
西班牙式炸薯粒配溫泉蛋 $65
patatas bravas potato, 63'c egg with homemade paprika tomato garlic sauce
西班牙式炸薯粒配溫泉蛋
醬汁放在最底, 可以避免醬汁令薯仔粒變淋不香脆, 而且增加兩個食法, 有兩個口感.

先食薯仔粒, 可以食到外層金黃香脆, 薯肉綿糯香口, 而且面層有煙紅椒粉, 好香好薏味.
再將日本慢煮溫泉蛋伴勻, 蘸上紅椒蒜香醬同食, 蛋黃汁混和醬汁, 既嫩滑又甘香.
西班牙海鮮飯 $250
seafood paella
西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯材料新鮮又富豐, 不似一般的急凍海鮮, 而是新鮮的大蝦, 八爪魚仔, 大蜆.

蝦肉特別彈牙爽口, 八爪魚仔好鮮嫩. 但大蜆就比較遜色, 肉太細.

不過大讚個意大利米煮得好, 粒粒分明, 而且平均鋪得厚薄適中, 因為煮呢個飯不是翻炒的, 不是Risotto的黏著, 應該是較鬆散. 另外, 西班牙香腸連同香料炒過, 所以個飯食落特別香, 而且更有蝦頭蝦膏的甘香.
食物與酒類同樣出色, 可以一次滿足的美酒佳餚, 但由於用新鮮海鮮價錢相對會提高.

下次會選擇小食類, 對慢煮牛腩手工包及甜品都好有興趣.
2016-06-27
Estrella Damm Inedit