2013-12-03 2948 瀏覽
Mesa 15 原先在荷李活道15號, 筆者經常行經此處, 但從未入內進餐, 鄰近的西班牙餐廳就試食過, 但此店曾經有進去的想法 , 直至轉至現址才有機會一試。Order 了午餐, 沒有送止麵包, 首先來西班牙凍湯, 味道比較酸, 內裡有一塊燒豬肉, 基本上很多西班牙餐廳都送上此湯, 份量不大, 用作開胃, 味道可以。 蝦汁蝦 - 蝦汁非常濃, 應該用蝦頭煮成, Tapas size, 好味道, 但只適合小嘗, 很油。 Mussels - 細細隻, 微辣, 味道同樣可以。Seabass - 份量不大, 魚肉嫩滑入味, 但肉質不像鱸魚。Iberico pork shoulder-loin - 口感不俗, 同樣入味, 肉味濃。Black octopus rice - 八爪魚軟腍, 飯粒比較硬, 有少少鮮味。Lemon cheese cake - 味道清新, 檸檬加芝士, 一流。最後以一杯Latte 送上完結, 味道一般, 奶味太濃。感覺上不像西班牙菜, 偏向Fusion菜多一點, 可以一試。
Mussels - 細細隻, 微辣, 味道同樣可以。
最後以一杯Latte 送上完結, 味道一般, 奶味太濃。

午餐