2023-03-19
今晚經過上環區收工,發現一間位於上環地鐵站附近嘅西班牙私房菜。 由於樓上舖,面向大馬路,地方環境不錯,而且氣氛非常舒服, 播上輕快音樂,另人感到心情好放鬆。店員服務周到,先為我們遞上開水,之後送上一客西班牙經典嘅頭盤,用番茄醬、橄欖油 和蒜頭做配搭嘅多士,蕃茄蓉新鮮香甜,而且麵包入口非常鬆軟,簡單美味。由於非常肚餓的關係,店員推介我哋食餐廳最好味既菜式之一墨汁海鮮飯。 主廚用咗大量海鮮湯去炆煮, 所以鮮香味十足,而且入口口感適中,不會煮得太淋或太硬,食材用料份量十足,配上魷魚圈和帶子,海鮮味道非常新鮮爽彈,再加上墨魚汁鮮味, 高質和完全沒有違和感,值得一試。黑椒燒春雞配西班牙火腿, 又係非常之出色嘅菜式, 用慢煮方式來烹調, 入口雞肉鮮嫩,非常多汁。 再用特製嘅橄欖油和黑椒既汁, 配搭鮮甜味十足嘅燈籠椒和卜卜脆嘅炸蒜片, 入口好有層次。最後點咗 Churro 西班牙小食, 主廚灑上肉桂糖於油炸麵包棍上,再配搭熱朱古力醬,以 72%嘅黑朱古力去調和口感, 入口不會過甜之餘,完全可以感受到黑朱古力嘅甘甜味道。