2018-09-14
純粹見到門面色調幾靚,環境又幾寧靜、岩哂我地坐底慢慢吹水,所以盲中中黎到呢間餐廳,結果滿滿正評!可能因為餐廳定位是coffee and bar 的關係,酒精跟非酒精都有不少選擇。但餐牌選擇不算多、其實一眼睇哂,主打的都是西班牙菜,甚具特色。因為對西班牙菜的認識不多,部分菜式睇完個名其實唔知係乜,見笑了😜。好彩bartender-Wallace十分主動介紹餐牌内容,Wallace的服務態度非常好,好到令我印象深刻到離開時都仲記得佢個名,今時今日有咁好的服務態度真係好值得讚!直接為間餐廳加左唔少分啊!!講返食物,今次無試飲品,主要食左幾樣店員推介的菜色:Pincho -呢個前菜係幾好食Smoked salmon 同 ham 兩款都好食,推薦要所有topping 跟麵包一齊食,加埋好Match,balancing 幾好,夠開胃。Ham Croquettes-呢個小食個樣好似薯波,但原來店員話唔係,係廚師用奶、麵粉、中間加左啲ham 粒粒,每日親自搓出黎的,口感綿綿的滑滑地都幾唔錯。Spanish garlic prawn-蝦係越南虎蝦,整得幾脆口,睇落細細份但有6隻蝦,一D都唔慳皮架!蒜蓉片
講返食物,今次無試飲品,主要食左幾樣店員推介的菜色:
Pincho -呢個前菜係幾好食
Spanish garlic prawn-蝦係越南虎蝦,整得幾脆口,睇落細細份但有6隻蝦,一D都唔慳皮架!蒜蓉片亦炸得幾香口。個橄欖油底唔知佢仲撈左啲咩,微微辣,麵包粒點上好香令我唔覺意食哂啲包。
Baked egg and mash-薯蓉加蛋就係英式菜色,友人喜歡吃薯蓉,叉住粒麵包攪攪攪,加埋啲ham 碎粒粒,又係會食哂啲包。
燒香雞(Menu無架,真係要Wallace介紹先識食😂)
足料成隻雞黎的,正常飽肚好食,預左係無乜驚喜。
Sake poached pears, 甜品相當有心思
提子雪糕rum 酒味香,連同上面的奶酥脆片食很夾,黃色果舊係浸過sake 的梨,友人話sake 味梨好特別,我就唔係好食倒有sake 味。面頭鋪左Lime jelly ,酸酸的都幾好食。整個甜品明顯令人印象深刻的,唔係果啲周圍都一樣果隻。
總結:食物份量睇落都好似細細份咁,但其實都飽肚,仲要唔駛加一,好抵食! 得閒黎坐底飲杯野都好舒服!