2017-01-16
呢日係大埔行完山,一於係大埔區搵下食,補充返先回家啦!聽講大埔好多美食,我比較少來,所以由住附近的朋友介紹,黎左呢間食西班牙菜的餐廳小店。佢話呢邊會多小店亦唔比大集團的差,我一向都支持小店,好多都好有誠意心機。呢間亦唔例外,店面小,食物選擇其實不多,我想是要做到貴精不貴多。餐牌上見都是傳統一些的西班牙菜。我們二人點了:地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬$78餐前小吃,雖然唔了解地中海式有咩分別,但我食到炸法好鬆脆,連個脆漿都好食,一d都唔隆呀!魷魚圈好彈牙一d都唔會韌。個蛋黃醬都幾特別,有d檸檬味好開胃,配creamy 蛋黃醬更加豐富口感!特色烤乳豬$168西班牙其中一樣招牌菜就係燒乳豬。呢度用左bb乳豬脾,非常嫩滑,入口即溶,皮亦烤至香脆不焦,不會窿或乾,仲保持到油份,食落口好柔軟,好正!本身都夠味,再配埋特色醬汁,更香更惹味!西班牙海鮮焗飯$168呢個都係傳統必食之一,材料好豐富有大蝦,蜆,魷魚,青口。大蝦好爽彈,其餘都非常鮮美,個飯焗到粒粒都有海鮮鮮味。咬落去不硬不軟好適中!份量剛好,岩哂我同朋友share!呢間西班牙菜小店估唔到係大埔都食到,算有水準,有驚喜,價錢合理,座位亦幾好
餐牌上見都是傳統一些的西班牙菜。
我們二人點了:
地中海式炸魷魚圈配檸檬蒜香蛋黃醬$78
西班牙其中一樣招牌菜就係燒乳豬。