4天前
今晚食咗位於船街嘅一間西班牙菜Barbar,總括嚟講食物質素唔錯,Tapas小食種類多,餐廳唔算大,枱放得都幾密,平日晚餐時段都幾爆場,聽朋友講需要一兩個禮拜前就要訂位,分兩個時段、限時兩個鐘,圍觀約四、五枱以上都係幾個女仕三五之己食飯傾偈,平日放工聚會既好選擇。食物都幾有水準,難怪咁旺場同要預早book,今晚揀咗一共九款食物,Tapas 就係細細碟,所以可以揀好多款式試下adón peppersTapas我會常揀既其中一個解膩小食Butter lettuce, chickpeas, almonds, romesco vinaigrette正常發揮,食下沙律菜同nuts平衡返唔同嘅肉類Spanish tortilla薯仔蛋餅入口幾軟滑唔溜,好好食,食完一舊又一舊👍🏻Galician octopus on potato "al caliu"好鍾意呢個八爪魚,煮到好腍、調味恰到好處,我一向都唔太鍾意食薯蓉類,但呢個伴碟嘅薯粒做得好好味,清碟😆Wagyu steak tartare with oyster 侍應將一隻生蠔剪開放係牛他他上面,牛他他比平時食嘅大粒,味道不錯,可惜生蠔有啲腥Cha
Padón peppers
Tapas我會常揀既其中一個解膩小食
正常發揮,食下沙律菜同nuts平衡返唔同嘅肉類
Spanish tortilla
薯仔蛋餅入口幾軟滑唔溜,好好食,食完一舊又一舊👍🏻
Charred deboned beef rib (200gr), roasted pumpkin purée, mojo rojo and mojo verde
見到隔籬枱枱都叫呢個牛肋骨,朋友都想試下,就後加咗呢個菜,顧名思義塊牛烤到焦黑,但切開非常之腍,加埋三款醬汁,各有特色,值得一試
Pigeon rice with foie gras
呢個乳鴿西班牙飯非常好味,我哋仲加咗鵝肝,令到成個飯鮮味提升,好正,大推👍🏻
Pear braised in sangría, whipped mascarpone, lime sorbet, almond
浸泡左sangría既梨配上lime sorbet都幾夾
Cheesecake
口感軟滑,略嫌芝士味唔夠濃