2024-08-29 1460 瀏覽
出去開會咁悶,lunch 當然要食好少少 😎 尖沙咀呢間 Costa del Sol 主打西班牙同地中海菜式,喺香港實屬少見 😍 同同事行過見到佢嘅lunch set都只係百零蚊唔太貴,並且比我發現有我最鍾意食嘅西班牙海鮮飯 🤤 毫無異議拉埋同事入去試吓 😆迷你墨汁西班牙海鮮飯·三款 Tapas 小菜·18 個月 Serrano 白毛豬火腿長棍包(半)賣相非常吸引嘅墨汁西班牙海鮮飯,佢個汁非常濃郁,可以稱得上話海鮮嘅精華,並且後勁有少少辣,非常惹味,味道比以前食過嘅西班牙海鮮飯更豐富;聽店主講,佢會定期去歐洲買香料,所以呢個真係正宗嘅風味 😋 三款 Tapas 小菜有魚、肉丸同埋八爪魚,鹹鹹辣辣各有特色 👍🏻 至於個白毛豬火腿長棍包都好有驚喜,麵包烘得外脆內軟,個火腿就帶淡淡嘅鹹味,食落去唔會好膩,配埋味道比較重嘅海鮮飯,整體味道balance得好好 🫶🏻法式紅酒燉牛肉配古斯米燉牛肉煮得好腍好入味,一般法式紅酒燉牛肉好容易會煮到好鹹,但佢唔會,個汁好香,入味之餘亦都唔會搶咗牛肉本身嘅味道;古斯米個樣有啲似小米,細細粒口感幾得意,撈埋個牛嘅汁食都幾唔錯 🤤菠蘿咖啡、髒髒咖啡呢度嘅咖啡Me

法式紅酒燉牛肉配古斯米

菠蘿咖啡、髒髒咖啡
呢度嘅咖啡Menu真係好吸引 😍 同事就揀左髒髒咖啡,佢話個啡底好香,同奶好match 👍🏻 我就揀咗菠蘿咖啡,原來個菠蘿汁係鮮榨㗎,勁有心思 😍 菠蘿汁嘅獨有嘅香味成功帶出咗咖啡本身嘅甘香,飲落啡底嘅香味好出,唔會澀唔會苦,亦都唔會酸,屬於比較清新嘅香味,成杯咖啡唔會好甜,完全估唔到菠蘿嘅香味會同咖啡咁夾!🤩

聽老闆娘講佢哋亦都有試過邊隻咖啡豆會比較夾啲,佢哋仲有其他 signature coffee好似香印提子咖啡,咖啡迷表示一定要再嚟試埋其他咖啡 😍

原來呢度老闆娘喺附近有間摩洛哥私房菜,呢度係佢嘅新嘗試,無論係環境同埋食材佢都好有堅持,而且佢都好願意同我哋share佢創作唔同菜式嘅諗法 👍🏻

Costa del Sol 暫時只做午市同埋下午茶,晚餐嘅話就暫時預約制,如果想食私房晚餐,可以直接聯絡老闆娘預約 ❤️