2021-08-26
今日放假好悠閑,心血來潮去香港大學接細佬放工,之後搵好嘢食下西環呢頭最熟,佢周不時係呢帶捐隆捐隙搵野食,之後佢就帶我去到尼斯花園地鋪嘅 夢之丼食丼飯😋。先黎order幾個輕食填下個肚先😋🥢蟹黃醬蟹膏豆腐 賣相好靚,豆腐有四磚,細細件好精緻,剛好一件一口入口先感覺蔥花香氣,豆腐非常嫩滑,慢慢咀嚼,豆腐同蟹膏互相混合交溶,係口腔爆發出鮮甜味道😇😇😇🥢刺身壽司同磯燒鮑魚青魚、池魚,應該先食池魚,因為味道較清接住左口魚邊壽司,經炙燒過,令油脂爆出,入口魚油四射,極之甘香😋😋青魚味道係最濃,清爽香濃,入口柔軟,慢慢咀嚼,有一種甜甜的味道滲透出鮑魚尚算鮮甜,入口軟滑👍🏻🥢夢之丼睇睇餐牌最吸引我係夢之丼 ,因為有我最鍾意嘅牡丹蝦😋, 蝦頭唔算多膏,但都好甘香,蝦身彈牙,慢慢咀嚼後黏口鮮甜帆立貝又圓又厚身,好大粒,入口好有口感燒三文魚蓉、三文魚子同海膽最好就係同啲飯撈均黎食,每啖都食倒刺身嘅鮮味😋。🥢花錦魚生丼三文魚、白身魚、赤蝦、蟹肉、甜蛋同青瓜,材料滿滿鋪滿整個飯面中間仲有一隻溫泉蛋,將蛋汁與所有魚生撈埋啲飯一齊食,啖啖都食到不同嘅魚生,充滿鮮味😆。
先黎order幾個輕食填下個肚先😋
🥢蟹黃醬蟹膏豆腐
賣相好靚,豆腐有四磚,細細件好精緻,剛好一件一口
🥢刺身壽司同磯燒鮑魚
青魚、池魚,應該先食池魚,因為味道較清
鮑魚尚算鮮甜,入口軟滑👍🏻
🥢夢之丼
帆立貝又圓又厚身,好大粒,入口好有口感
🥢花錦魚生丼