2025-01-13
今日約咗朋友喺西環食下午茶。喺香港大學站B2出口一出已經見到,地點相當方便。我地2:30嚟到,要等幾個位先入得,睇嚟都幾有人氣。秘製脆皮燒春雞($88):可以選配白飯/茄汁意粉/薯條/薯仔沙律。我揀咗薯條。佢仲有啲沙律菜跟埋。呢個燒春雞真係不得了。首先熱辣辣上枱。啲雞皮好薄好脆。雞肉非常多汁。真係好好味!果然係餐廳必食推介。招牌常餐($56):佢哋嘅招牌常餐係沙嗲牛肉公仔麵,配火腿奄列及牛油厚多士。果然稱得上係招牌。佢哋嘅牛肉軟熟有牛味。沙嗲醬都好惹味。火腿奄列都做得好好,蛋夠滑火腿夠多。常餐會送熱飲,凍飲加$3。法蘭西多士($38):佢係我鍾意嗰隻有花生醬喺入邊既西多士!餐廳用上厚身嘅方包去整呢個西多士。客人可以選擇要糖漿定係煉奶。我自己就習慣性地揀咗糖漿. 下午茶餐會送熱飲,凍飲加$3.酥皮蛋撻($8):見佢啱啱出爐,即刻整返個先。熱到標煙,蛋漿好夠滑。凍檸茶:茶味濃,檸檬有四片咁多。
我地2:30嚟到,要等幾個位先入得,睇嚟都幾有人氣。
凍檸茶:茶味濃,檸檬有四片咁多。