2019-05-02 823 瀏覽
搵食貼士︰永久除名紅假前一日,約咗班姐妹食飯,西環友建議食呢間,話有食品種類多,海鮮質量唔錯,於是聚會前2日透過訂位平台訂座。我地訂咗730,先頭部隊係6點幾已經到,獲分配到吧枱位置。當時餐廳人流唔多,入座率7成都無。突然間我地諗起有今次聚會有孕婦出席,點坐吧枱呀,於是咪同餐廳講轉枱囉。第一次同侍應講,佢話唔得,張張枱都有人訂咗,再同佢講話有孕婦,我地真係坐唔到吧枱,佢指住兩張空枱話客人嚟緊,唔俾轉。跟住一個疑似老闆的人重申上述原因,希望轉枱,佢好寸咁話唔可以,因為我地唔係NORMAL BOOKING,我同朋友0晒咀,咁問佢乜嘢叫NORMAL BOOKING,佢話親自打去餐廳訂座的先叫NORMAL BOOKING,我地轉唔到枱係因為我地用訂位平枱訂座。仲同我地講,你等嗰兩張空枱的客人嚟到,自己去問嗰兩張枱的客人肯唔肯同你地換枱。我地即時火都嚟埋,你咁歧視用訂位平台啲客,咁眼緊個優,咪唔好同嗰啲平台合作囉,唔使咁呀!於是我地即時轉場,老實同條街都有兩三間做相同的生蠔推廣,點解要食呢間?仲有完全唔體諒啲客,真係唔想幫襯。最後埋單都搞咗勁耐,同個女侍應講埋單,佢應咗之後唔理我地,我地再問佢,
搵食貼士︰永久除名

我地訂咗730,先頭部隊係6點幾已經到,獲分配到吧枱位置。當時餐廳人流唔多,入座率7成都無。突然間我地諗起有今次聚會有孕婦出席,點坐吧枱呀,於是咪同餐廳講轉枱囉。第一次同侍應講,佢話唔得,張張枱都有人訂咗,再同佢講話有孕婦,我地真係坐唔到吧枱,佢指住兩張空枱話客人嚟緊,唔俾轉。跟住一個疑似老闆的人重申上述原因,希望轉枱,佢好寸咁話唔可以,因為我地唔係NORMAL BOOKING,我同朋友0晒咀,咁問佢乜嘢叫NORMAL BOOKING,佢話親自打去餐廳訂座的先叫NORMAL BOOKING,我地轉唔到枱係因為我地用訂位平枱訂座。仲同我地講,你等嗰兩張空枱的客人嚟到,自己去問嗰兩張枱的客人肯唔肯同你地換枱。我地即時火都嚟埋,你咁歧視用訂位平台啲客,咁眼緊個優,咪唔好同嗰啲平台合作囉,唔使咁呀!於是我地即時轉場,老實同條街都有兩三間做相同的生蠔推廣,點解要食呢間?仲有完全唔體諒啲客,真係唔想幫襯。最後埋單都搞咗勁耐,同個女侍應講埋單,佢應咗之後唔理我地,我地再問佢,佢唔相信我地要埋單咁,慢慢行去處理。

同場加影,我地張吧枱的另一邊,有兩個女士都係用同一個訂位平台訂座,侍遇同我地一樣。佢地入座時無講明幾點還枱,但係因為我地要等佢地走咗先可以有位坐齊6個人,結果係接近我地訂位時間,餐廳就唔埋佢地未飲完嘢,即刻掃佢地離開。佢地都鬧爆個侍應,話佢地無講明要限時還枱,又無視佢地仲未飲完嘢,但係最後都要埋單走人。

最後,朋友杯嘢好唔好飲已經唔記得,只係成肚火!
眼利的朋友見到我POST出嚟啲相,就知其實佢地無俾到任何優惠我地。
題外話/補充資料: 歧視用優惠的客人!
2019-04-30