2016-12-02 482 瀏覽
前幾日,我個best friend生日,所以就帶咗佢去一間拉麵店食生日飯。之前上網見到呢間神豚係日本好犀利,今次就係香港開咗分店,選址西營盤,岩哂我地兩個西環友!一入去見到個半開放式廚房,鋪頭細細,好有日本餐廳feel。餐牌嘅選擇唔多,因為佢要承傳「種類小,質素高」嘅宗旨,我地兩個分別揀咗濃厚鹽味豬骨拉麵同濃厚豬骨拉麵。佢呢度嘅拉麵有兩種麵底可以揀,有細麵同波紋麵。我地一人叫咗一樣試下。波紋麵好爽而細麵又唔會太稔,有質素!我個鹽味濃厚湯底就會稠身小小而普通濃厚湯底就會稀小小,兩款都唔會好鹹,同食嘅時候,湯汁可以掛到上麵條上面,認真唔錯!加上有三塊大大塊嘅叉燒,好足料,好食過某某連鎖店好多好多!另外,我地仲試下佢嘅小食,炸雞軟骨,炸得啱啱好,唔會太油,幾鬆化,又多,好野!大家快d嚟西營盤試下佢地嘅拉麵啦!

一入去見到個半開放式廚房,鋪頭細細,好有日本餐廳feel。
大家快d嚟西營盤試下佢地嘅拉麵啦!