2023-05-27
近排睇社交平台,個個朋友都話去旅行,一係就泰國食海鮮,一係就走去日本食刺身,我有得睇無得食。好彩知己朋友話放假帶我遠離市區,去食餐海鮮+刺身,當去咗次短線旅行食嘢咁話我哋楂車去布袋澳,沿山路行,藍天白雲,風景優美,泊好車跟住指示行,就見到「海鮮島墨魚刺身專門店」。 門口擺滿不同種類嘅海鮮,各式各樣,種類都唔少。待應姐姐帶我們到窗邊位坐,並推介我們選擇什麼海鮮,我哋聽到之後,樣樣都好想order,但姐姐都細心叫我們食完再叫,一來怕我哋眼闊肚窄,二來驚啲海鮮擺到滿枱都係,而被海風吹涼,會影響味道!我哋最後點咗墨魚兩食(刺身+椒鹽鮮魷),豉椒炒蟶子王,蒜蓉粉絲蒸扇貝及蜆湯墨魚是每枱必點的,刺身切得很薄,味道鮮甜有咬口,食得岀係用新鮮墨魚!椒鹽鮮魷香脆可口,十分岀色!豉椒炒蟶子王煮得剛剛好,豉汁惹味,鑊氣又足,蟶子爽口,一個字,掂!蜆湯是姐姐推介給我們,有蜆食又有湯飲!湯內每隻蜆都有肉的,不是殼肉分離,湯底鮮甜!蒜蓉粉絲蒸扇貝,蒸嘅時間又係啱啱好,加上材料新鮮,一啖粉絲,一啖扇貝,真係停唔到口,水準之作!我哋最後再加多一個芝士焗龍蝦炒飯底。姐姐話炒飯及炒米粉底都比較特別。提議我哋試試,的而且確
我哋最後再加多一個芝士焗龍蝦炒飯底。姐姐話炒飯及炒米粉底都比較特別。提議我哋試試,的而且確芝士配炒飯好邪惡,但真係好好味,再加上鮮甜彈牙嘅龍蝦肉,真係食到停唔到口!!
用餐時候,眼見待應姐姐都會主動關心各枱食客,對食物出品是否滿意,希望客人比多啲意見佢哋,加上主動講解/推介新鮮時令比大家,真係非常細心又好客!!
食飽飽之後,我哋就步行去大坳門散吓步,睇完日落先揸車返屋企。
海鮮島墨魚刺身專門店 (西貢)
地址:西貢清水灣布袋澳6號地舖