2023-04-14 109 瀏覽
西貢小巷中,有一間隱世薄餅店,店主好多年前曾經去意大利學整拿玻里薄餅。 拿玻里薄餅有咩特別? 原本薄餅其實係起源於拿玻里,而正宗的拿玻里薄餅是麵糰要用雙手拉開,不可用麵棍,要烤焗的熱度要超過400 度,時間大慨90秒😍 我就試咗店主推介的 Italian sausage 意大利腸薄餅🍕即叫即做,親眼見到用人手拉成12吋薄餅,烤焗只需要90秒,薄餅邊漲起,賣相吸引,外邊酥脆,裡面煙韌濕潤,加上意大利腸粒、燈籠椒、洋蔥,及帶點酸的蕃茄醬,食落更滋味另一推介是手撕豬肉漢堡包豬肉以低溫慢煮14小時,淋上香濃的燒烤醬汁,肉質嫩滑,加上椰菜絲、甘荀絲、搞瓜絲,及鬆軟的麵包,口感豐富又清新店主還有親身到會,可以去客人指定的地方,即場做薄餅🤩 去遊船河、開party 就可以食到熱辣辣🔥嘅Pizza

另一推介是手撕豬肉漢堡包

• Italian sausage 意大利腸薄餅