2019-01-10 778 瀏覽
難得有一日放假,同爸爸好有閑情逸致咁入西貢行吓,沿着海濱行,見到一間好有英倫色彩嘅西餐,就決定入嚟食返餐豐富嘅英國菜!入到餐廳,以為自己真係去咗旅行,留底兩層高,有鹿角吊燈,仲有一個仿火爐,擺設亦十分有心思。坐低冇幾耐,店員遞上熱辣辣嘅餐包,細細件一兩啖就食完,唔會影響胃口,之後店員仲問我地需唔需要添,服務周到。田螺入好軟身,輕易能夠咬開,烤焗過嘅芝士亦都脆卜卜,入口香濃,同軟綿綿嘅薯蓉形成強烈對比,口感豐富。一定要讚下沙律菜有幾新鮮,食落爽口清甜,仲有些少煙肉粒和麵包粒作點綴。重點係煙三文魚高質素,食落有輕微的煙燻木味,口感嫩滑,鹹味適中,剛好襯托出新鮮三文魚的鮮味,整份沙律有足足三大片。三文魚睇落製作簡單,但細節亦有心思。三文魚扒好厚身,入面好做事,證明烹調時間剛好,特別欣賞忌廉香草醬汁,醬汁打得好滑,滲出香濃的习草香味,同三文魚係完美配搭。真係冇估到羊仔𩣑咁大份!仔細睇,唔難見到呢度會有足足四隻大羊架體積,上面鋪了香草和蒜容碎,香濃氣味撲鼻而來!叫咗七成熟,裏邊仍然保持粉紅,肉汁流晒出嚟,羊穌味唔算太突出,廚師也沒有用太多調味料醃制,反而突出肉嘅鮮味,配合黑椒芥茉醬汁,整體惹味,
前菜:牛油法包

白菌焗田螺

凱撒沙律加配煙三文魚

三文魚睇落製作簡單,但細節亦有心思。
香煎三文魚扒

真係冇估到羊仔𩣑咁大份!
法式香草燒嫩羊仔𩣑

法式焦糖燉蛋

最後食埋個甜品作結,焦糖燉蛋細細碗,唔會令人覺得太飽太滯。敲碎表面嘅焦糖之後,就會見到滑嘟嘟燉蛋,呢度嘅配方傾向重忌廉,亦都有明顯嘅鮮奶味,甜美主要靠表面叫焦糖,平衡得宜,己有層次感,貴得有道理。
午餐
白菌焗田螺