2020-10-04 239 瀏覽
中秋佳節,今晚就入咗西貢白沙灣嘅食之劇場餐廳食omakase。雖然有啲遠,但其實交通十分之方便,去到九龍灣/彩虹/坑口就有小巴。而且餐廳非常之寬敞,俾人好舒適嘅感覺。講返食先,我同女朋友分別叫咗兩款omakase。我食嘅依一個就係Hoshi Set、包括咗前菜三點、時令刺身三點、燒物、A4和牛壽喜燒、湯、同埋甜品。而主理嘅師傅,正正係大半年前,我去尖沙咀品嘗某店omakase嘅Billy師傅。前菜分別有鹽燒銀杏、水雲伴山芋、同埋沙甸魚苗紫菜炸物。前菜擺盤十分優美,靚到有點唔捨得食。到時令刺身三點,今日Billy師傅安排咗北海道根室海膽、時令秋刀魚同埋北海道厚岸蠔。Billy師傅就建議先食北海道根室海膽、因為三款刺身當中比較淡味、跟住就時令秋刀、最後先食厚岸蠔。我諗如果無講嘅話,我會食咗隻蠔先,最尾先食啲海膽。海膽好鮮甜,如師傅所說,味唔太濃。時令秋刀擺得好靚,一啲都唔覺腥。北海道厚岸蠔加咗自家製嘅和風汁,和風汁少少酸味,令蠔嘅鮮味提升咗好多。北海道厚岸蠔超大隻,有成半隻手掌咁大隻。燒物方面,師傅安排咗鰤魚魚鮫,再配埋蔬菜汁嚟食。鰤魚魚鮫燒得皮香肉嫩、魚肉超滑。跟住到A4和牛壽喜燒、再配

前菜三點

時令刺身三點
北海道厚岸蠔

燒鰤魚魚鮫

跟住到A4和牛壽喜燒、再配埋溫泉蛋同白隻。因為A4和牛一路漫住係熱熱嘅壽喜燒鍋入面,為免牛肉喺餘溫雨煮得過熟,我好快就夾哂啲A4和牛片嚟食。和牛片點埋溫泉蛋,入口超滑溜。溫泉蛋之後仲可以撈埋落碗飯度食,超級大滿足。
A4和牛壽喜燒

去到湯品,就配返一個淡味啲嘅蜆肉昆布湯。係一個好好嘅配搭。
蜆肉昆布湯

甜品分別有蘋果煎茶啫喱同黃豆缺餅配十勝紅豆。兩款甜品都非常清新好味。
甜品
前菜三點