2020-10-20
入得西貢梗係要Chill下,係近碼頭一帶搵到間啱feel嘅西餐廳-Orca,餐牌上有好多選擇,由小食到沙律至主菜都有,無論拍拖定一班朋友嚟飲嘢都啱。我order咗佢哋其中一個招牌菜-ORCA巨型豬扒跟薯菜,$178價錢都合理。餐廳環境好舒服,有d柔和太陽光照入店鋪,好有休閒感覺;等咗一陣,飲品: 叢林的秘密送上,賣相吸引,份量都好大杯,裡面有藍莓、士多啤梨、 西柚同蘋果粒,味道酸酸甜甜,好清新,飲咗好開胃。ORCA巨型豬扒主菜跟住上,豬扒大小同手掌差唔多而且厚身,煎至金黃色,閃閃發光,切開見肉質軟綿,調味適中肉汁豐富口腔,點上微辣燒烤醬惹味可口;而薯菜方面有:黃瓜、翠玉瓜、蕃茄及蒜頭,經過香烤及調味,不比豬扒失色啊👍而薯條吸收豬扒肉汁後,味道亦很豐富美味,忍唔住一條接一條食晒😋今餐實在食得滿足又舒適,下次再嚟西貢會再食!
今餐實在食得滿足又舒適,下次再嚟西貢會再食!