2016-10-15
放假好友約我去紅磡區食飯,記得之前阿頭買過呢間清湯腩外賣比我哋試,今次帶好友來試,5點幾去到,門口門面似西餐廳,入內無客,裝修似西餐廳,一啲都唔似食清湯腩嘅地方,好乾淨企理,店員有禮放低餐牌,朋友問店員坑腩同崩沙腩嘅分別,店員話坑腩淋,崩沙腩就三層肉好似三文治咁,落單之後食物好快到!撈麵:幼麵彈牙,撈豉油汁,味道好味,不過豉油偏鹹,所以近底部嘅麵太鹹,菜心爽脆好味!清湯蘿蔔崩沙腩撈麵($75)牛腩係浸湯度(平時撈麵通常牛腩放麵上,再配碗湯)崩沙腩肥瘦相間,好淋身,牛肉牛味濃!好味,蘿蔔大件,炆得入味,而且無渣,好味!啲湯先係精華,湯頭濃帶藥材味,又唔會似飲補湯!牛味濃!加咁蔥花提味!超級正!清湯蘿蔔坑腩撈麵($75)坑腩仲帶啲肥膏,肉質仲淋,夾起會甩肉嗰隻,肉質較崩沙嚡!湯底及蘿蔔一樣好味!炸魚皮($15)小竹籃加膠袋,魚皮大塊又脆,浸湯食外濃味又脆口!正!辣椒油:香又唔會攻,只有微辣!可以帶出肉嘅味道!好味!店員有禮又幾細心,落單時會問定要唔要辣椒油及走蔥!中間又來加幾次水!我本來想叫油菜,佢又提我撈麵都會跟幾條菜,唔會由得我叫!西餐環境及服務嘅清湯腩
清湯蘿蔔崩沙腩撈麵($75)牛腩係浸湯度(平時撈麵通常牛腩放麵上,再配碗湯)崩沙腩肥瘦相間,好淋身,牛肉牛味濃!好味,蘿蔔大件,炆得入味,而且無渣,好味!啲湯先係精華,湯頭濃帶藥材味,又唔會似飲補湯!牛味濃!加咁蔥花提味!超級正! 清湯蘿蔔坑腩撈麵($75)坑腩仲帶啲肥膏,肉質仲淋,夾起會甩肉嗰隻,肉質較崩沙嚡!湯底及蘿蔔一樣好味! 炸魚皮($15)小竹籃加膠袋,魚皮大塊又脆,浸湯食外濃味又脆口!正!
辣椒油:香又唔會攻,只有微辣!可以帶出肉嘅味道!好味! 店員有禮又幾細心,落單時會問定要唔要辣椒油及走蔥!中間又來加幾次水!我本來想叫油菜,佢又提我撈麵都會跟幾條菜,唔會由得我叫!
西餐環境及服務嘅清湯腩