2021-05-09 387 瀏覽
今日母親節,諗住同屋企人帶埋狗仔去食lunch,見到呢間新開嘅餐廳雖然得兩三個評語,但都係好評,加上寵物友善,所以就book咗枱想試下。前一日已經ig msg再三confirm個booking同話會有狗仔,去到竟然要等15分鐘仲要得bar枱。原因係好多book三個人嘅枱最後黎咗六個人。咁其實你都冇理由將我哋張枱比咗人囉。好彩最後都比番張普通枱我地。入到去淨係話比水都等咗10-15分鐘,最後仲要上滾水。睇咗人哋嘅評價,我地就叫咗龍蝦龍粉,Egg Benedict 同後加咗一個Spanish Tapas, 仲有咖啡同凍朱。係評價嘢食之前,我想講啲嘢食,我等咗一個鐘。隔離枱我哋入之前已經食緊,佢哋6個人,佢同我哋講等咗個半鐘。入面其實得5-7枱左右,最後佢哋都岀唔切菜到要停止入客。12:30我哋準時到約12:45坐低叫嘢食約1:30後加嘅Spanish Tapas上菜(唔記得影)係三件包上面有番茄嘅sauce 同parma ham, 味道ok嘅,但唔明點解唔洗煮想要等9個字,suppose係15分鐘內上到嘅菜約1:45終於上龍蝦意粉個意粉都精緻同好食,價錢係298,有少少貴,不過7折之後都o

12:30我哋準時到
約12:45坐低叫嘢食
約1:30後加嘅Spanish Tapas上菜(唔記得影)
約1:45終於上龍蝦意粉
個意粉都精緻同好食,價錢係298,有少少貴,不過7折之後都ok👍🏻

過多幾分鐘之後Egg Benedict都上埋

呢個隻蛋係真係好流心,味道就不過不失啦,178蚊包一杯飲品,呢個就真係貴,同唔明點解要等成個鐘。

最後係最快到但都等咗半個鐘嘅飲品

我叫嘅係凍朱古力,味道幾好味,好濃,夠凍,跟餐加12蚊👍🏻
但我Daddy, Mammy叫嘅Cappuccino 就真係差👎🏻好水好淡唔熱唔凍,換過杯又等多廿幾三十分鐘,但都係差,一杯42蚊但衰過茶餐廳。

總括而言,價錢冇7折嘅話係略貴,埋單原價6xx,折完461蚊,但食物係唔錯嘅👌🏻同埋可以比寵物入👍🏻

但係。。。

叫咁少嘢食,餐廳又少枱,要等一個鐘先上到菜真係接受唔到。明白新餐廳,可能好想所有食物都做到好精緻,但幾枱客,唔復雜嘅食物都要等成粒鐘,入面人手唔算少(得唔夠30人左右嘅餐廳黎講),都有約6個人(兩個煮,眼見得一個落單上菜,仲有一個間中上菜,其他唔清楚)。其實人手幾多都好,重要嘅係最後個result,而事實擺在眼前係枱枱都等到好炆,最後仲要停止入客。

希望餐廳可以改變下人手分配/個經營模式,食物品質固然重要,但理想之餘都要顧下現實,龍蝦意粉,Egg Benedict都要等一個鐘真係好唔實際。如果等候食物時間可以最少減半嘅話,都值得推介一下嘅!

2021-05-09
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節